Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Tre nominerade till Svenska Greenwashpriset

I samband med utdelningen av förra årets Greenwashpris till Preem i Almedalen.

Tre verksamheter har kvalat in som nominerade till årets Svenska Greenwashpris. Det delas ut av miljöorganisationen Jordens Vänner och ”vinnaren” röstas fram via webben.

Och de nominerade är… ja, vi har hört de berömda orden, med konstpaus, förr. I samband med till exempel Oscars- och Guldbaggegalan. Bara att bli nominerad till den sortens evenemang brukar vara klart användbart i karriären.

Men Svenska Greenwashpriset, som Jordens vänner delar ut, är en utmärkelse som ingen vill skryta med. Förra året var det drivmedelsbolaget Preem som tog hem det.

Preems planer på att bygga ut raffinaderiet i Lysekil kan göra det till Sveriges största utsläppare av koldioxid. Samtidigt säger bolaget att deras verksamhet går ut på att bevara miljön för framtida generationer och att deras tankstationer är laddade med grön talloljediesel.

Ett solklart exempel på greenwashing, enligt de som röstade och Jordens vänner. Greenwashing betyder att försöka skapa en grön image genom att förvilla och skönmåla.

Begreppet kom till 1986, när miljöaktivisten och forskaren Jay Westerfeld myntade begreppet. Han skrev om hotellbranschen i USA och deras dåtida praxis med skyltar i  varje rum om att hotellgästerna skulle återanvända handdukarna.

Hotellen sa att det var för att rädda miljön men Westerfeld såg något annat – ett sätt att spara kostnader, med miljön som täckmantel.

Fler anmäls för greenwashing

I Sverige får Konsumentverket in alltfler anmälningar för vilseledande marknadsföring med miljöargument.

– Det här är tionde året som vi delar ut Greenwashpriset, säger Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Till årets nominering finns tre aktörer som alla har en viktig roll i den omställning som nu behöver ske med full kraft. Det är inte hållbart att viktiga aktörer försöker gömma sig bakom en grön fasad istället för att ligga i frontlinjen för en verklig omställning.

– Vi hoppas få se en omfattande diskussion, där även de nominerade reflekterar över sitt agerande, och vi ser fram emot att se vem som röstas fram som vinnare av detta antipris, avrundar Mikael Sundström.

Årets kandidater

Så vilka är då de tre kandidaterna i år?

Det statliga bolaget Sveaskog har kvalat in med motiveringen:  ”… för att de framställer sin verksamhet som hållbart skogsbruk när den bidrar till stora skador på mark och den biologiska mångfalden” enligt Jordens vänner.

Branschorganisationen för gruvindustrin, Svemin, är också nominerad ”för sina hållbarhetsbudskap i kampanjen #mineralbidraget, trots att de är en av Sveriges miljöfarligaste verksamheter”, konstaterar Jordens vänner.

Och den tredje kandidaten är klimatkompensationsbranschen, med motiveringen ”… avlatsbrevet för företag som inte vill jobba aktivt för att minska sina utsläpp.” Kritiken mot klimatkompensation har Syre skrivit om tidigare. 

Nu kan den som vill rösta på de tre nominerade kandidaterna på Jordens vänners hemsida. Röstningen är öppen ”åtminstone juni ut” enligt organisationens kansli.

Priset brukar delas ut under Almedalsveckan som i år är inställd på grund av rådande coronaläge.

Om det blir en fysisk eller digital utdelning i år är oklart ännu men Jordens vänner kommer att meddela om det, så snart som de vet vad som är möjligt, på sin hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV