Utsattheten för kvinnor och barn som redan lever i en svår situation ökar under coronapandemin, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).
Men de 100 miljoner kronor som utlovats för att motverka våld i hemmet kan börja betalas ut först i juni.
– Mer tid i hemmet innebär en ökad risk att utsättas för våld. Det är också svårare att slå larm när man är fast i hemmet med våldsutövaren, säger Åsa Lindhagen på en pressträff.
Regeringen ger därför i uppdrag till Socialstyrelsen att under 2020 fördela 100 miljoner kronor till civilsamhället. Det kan handla om ideella organisationer som motverkar hedersvåld, psykisk ohälsa hos barn eller stöd till tjej- och kvinnojourer. Satsningen är en överenskommelse mellan regeringen, Centern och Liberalerna.
– Det har varit min högsta prioritet att få ut de här pengarna så fort som möjligt, säger Åsa Lindhagen.
"Stort problem"
Jämställdhetsmyndigheten får samtidigt i uppdrag att ta fram arbetssätt för hur kommuner ska sprida information under coronapandemin.
– Vi har ett stort problem just nu att kvinnor och barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck har svårare att söka hjälp, säger Lindhagen.
Ansökningar om medlen öppnas i maj men pengarna kan börja betalas ut i juni.
TT: Är det inte lite sent att ta fram arbetssätt två månader in i krisen?
– Vi specificerar ju också i det här uppdraget att det ska ske skyndsamt för vi ser att vi har utmaningar här och nu. Min förhoppning är också att vi kommer att ha nytta av det här jobbet långsiktigt eftersom det här våldet kommer att kvarstå efter krisen, säger Lindhagen.
Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell säger att en bedömningsgrupp har tillsatts för att bidraget endast ska ges till organisationer som är demokratiskt uppbyggda och som delar en syn av öppenhet.
– Vi kommer att ha ett enklare förfarande men fortsatt vara noga med att statsbidraget hjälper det utsatta barnet eller personerna, säger Olivia Wigzell.
Ökad aktivet för jourer
Samtalen till tjej- och kvinnojourer har under pandemin ökat med 30 procent på vissa håll, enligt Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag. I polisregion Syd såg man 70 fler fall gällande brott i parrelationer under mars i år jämfört med samma månad förra året.
– Redan innan spridningen av covid-19 tog fart i Sverige kunde vi oroande följa rapporter om att mäns våld mot kvinnor ökar när folk sitter isolerade på grund av pandemin. Det vore naivt att tro att Sverige är något undantag i den här frågan, säger Lena Ag.