Startsida - Nyheter

Radar

Toaletten – vanligaste stället att ta jobbpaus

Den vanligaste platsen för ”mellanrummet” var toaletten.

Mellanrummen, tiden för återhämtning på jobbet och hemma, minskar i det moderna, digitala arbetslivet. På sikt kan det drabba vår hälsa negativt, enligt Ulf Ericsson, lektor i arbets- och organisationspsykologi vid Lunds universitet, rapporterar tidningen Arbetsvärlden.

Ulf Ericsson och kollegan Pär Pettersson, Högskolan Kristianstad, presenterade nyligen sina forskningsresultat i tidskiften Arbetsliv i omvandling.

– Vi såg att de här mellanrummen har blivit allt färre, bland annat genom en ökad digitalisering och tillgänglighet. De är lite grann i vägen och bromsar upp effektiviteten. Så istället för att värna dem, täpper vi till dem, säger Ulf Ericsson, till Arbetsvärlden.

Ulf Ericsson och hans forskargrupp har analyserat ett större försäkringsbolags anställda och deras upplevelser av arbete, hemarbete och återhämtning för att förstå ”mellanrummens” betydelse. Anställda har fört dagboksanteckningar och intervjuats i grupper.

Och den vanligaste platsen för ”mellanrummet” för de anställda på försäkringsbolaget var toaletten.

Enligt Ulf Ericsson är mellanrummet centrala för vår återhämtning. Om möjligheten till återhämtning begränsas klarar vi stress sämre.

– Det är egentligen inte de så kallade stressorerna som är problemet, vi är fysiologiskt rustade för att klara en hel del stress. Men när tiden för återhämtning begränsas ökar risken för ohälsa. God sömn brukar lösa mycket, men med tajt schema, oro och ibland också ältande, brukar även sömnen störas efter ett tag, säger Ulf Ericsson, till Arbetsvärlden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV