Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Mer virusersättning i nya ändringsbudgetar

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Personer som inte kan jobba på grund av smittrisk ska kunna få ersättning i upp till ett halvår, enligt ett förslag från regeringen i en extra ändringsbudget. Varför har ni tagit så lång tid på er, undrar oppositionen och begär besked om nästa år.

Regeringen vill att riskgruppsförslaget ska snabbehandlas i riksdagen.

– Vi är i ett nytt läge igen, smittspridningen har tagit fart på ett sätt som ingen bedömare hade trott. Det ställer krav på oss politiker att både kunna agera snabbt och visa ansvar att kunna ta Sverige igenom den här krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till TT.

Hon hoppas att regeringen och riksdag ska kunna fortsätta det täta samarbete som fanns under våren och försommaren.

Riskgruppsförslaget finns i en separat, tolfte extra ändringsbudget för 2020 som regeringen lägger fram i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Målet är att riksdagsbehandlingen av den ska vara klar på någon dag, för att Försäkringskassan omgående ska kunna börja ta beslut om ansökningar och betala ut ersättning.

Dubblar dagar

Förslaget omfattar även andra som inte kan arbeta eller arbeta hemifrån på grund av risk att föra eventuell virussmitta vidare. Det gäller anhöriga till personer som löper extra stor risk om de blir smittade samt föräldrar till barn som nyligen varit allvarligt sjuka.

Sedan i somras, den 1 juli, kan personer som berörs få ersättning med 804 kronor per dag före skatt i 90 dagar. Antalet dagar dubblas nu, lite drygt, till 184 dagar i år.

Däremot ges inget besked nu om möjligheten att få ersättning även nästa år. Enligt Magdalena Andersson bedöms kostnaden för förlängningen till 160 miljoner kronor.

Maria Malmer Stenergard, moderat och ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, välkomnar beskedet.

– Men jag kan inte förstå varför det har tagit så lång tid för regeringen att ta beslutet, säger hon och påpekar att tiden för ersättning för dem som haft den gick ut i månadsskiftet september/oktober.

Sedan dess har de inte vetat om det kan ansöka om ersättning för fler dagar än 90 i år.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill att socialförsäkringsutskottet och riksdagen begär ett snabbt besked från regeringen att det ska gå att ansöka om ersättning även för de tre första månaderna 2021. Vänsterpartiet uppges ha ett liknande förslag.

Extra budgetar

Regeringen går samtidigt fram med en elfte extra ändringsbudget med uppemot tio miljarder i utökad ram för kommuners och regioners extra kostnader för viruspandemin. Det är kostnader knutna till covid-19 som regioner och kommuner får ansöka om, inte generella statsbidrag. Det kan handla om ökade utgifter för tester, till exempel.

I den finns även ett tillskott på 300 miljoner till EU:s redan påbörjade arbete med att ta fram ett vaccin mot det aktuella coronaviruset.

Magdalena Andersson säger till TT att hon hoppas att samarbetet med riksdagens partier om insatser mot pandemin ska gå lika bra som i våras.

Inget besked

Hon tror inte att det är möjligt att lägga fram fler extra ändringsbudgetar för 2020, eftersom tiden börjar gå ut för att behandla förslag som innebär utbetalningar av pengar före årsskiftet.

Ett hett efterfrågat besked från näringslivet, inte minst hotell- och restaurangnäringen, är vad som ska gälla för korttidspermitteringar efter årsskiftet. Något sådant har inte Magdalena Andersson att ge nu.

– Det är klart att vi tittar på om det behövs ytterligare åtgärder, säger finansministern.

Fakta: Extra ändringsbudgetar

Den extra ändringsbudgeten 11 föreslår 10 miljarder i utökade medel för kommuner och regioner för merkostnader på grund av viruspandemin.
Det föreslås utöver det 3 miljarder för testkostnader under året.
300 miljoner föreslås till EU:s fortsatta arbete med att ta fram vaccin.
50 miljoner läggs i en pott för personlig skyddsutrustning för personliga assistenter. Pengar kan sökas av privata assistansbolag.
Extra ändringsbudget 12 innehåller enbart förslaget om att dubbla antalet dagar, så kallade förmånsdagar, med riskgruppsersättning från 90 till drygt 180 dagar under 2020. Det beräknas kosta 160 miljoner.
Behovet av ersättning till riskgrupper beräknades först till nästan 6 miljarder, men har ändrats till 200 miljoner. Många färre än beräknat har sökt.
Källa: Regeringskansliet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV