Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Myndigheter betalade mångmiljonbelopp till korrupta företag

Kammarkollegiet är en av de statliga myndigheter som anlitat ett företag som svartlistats för korruption.

Flera statliga myndigheter har anlitat ett svenskt företag som svartlistats för korruption. Det visar en granskning som SVT har gjort.

Minst 25 statliga myndigheter, däribland Ekobrottsmyndigheten, Kammarkollegiet, Riksrevisionen, Försvarsmakten och Transportstyrelsen har anlitat ett företag som står på Världsbankens svarta lista. Det är företaget Idemia, som erbjuder säkerhetslösningar och olika slags passerkort, som i november 2017 svartlistades för korruption i ett internationellt projekt.

Idemia skulle på Världsbankens uppdrag etablera ett internationellt id-kortsystem i Bangladesh, men det uppdagades att det bland annat gjorts olämpliga utbetalningar till en underleverantör och företaget svartlistades för “korrupt och svekfullt agerande”. Till SVT skriver Idemia att de har erkänt korrupt beteende hos sin underleverantör och att de nu har förbättrat sina rutiner.

För de myndigheter som köpt tjänster av företaget kommer nyheten som en överraskning. Exempelvis säger en talesperson för Kammarkollegiet till SVT att man inte har någon bevakning av Världsbankens lista, men att man kommer hålla bättre koll framöver.

Anders Thoursie, it-direktör på Åklagarmyndigheten, ser allvarligt på saken. Att svartlistade bolag har statliga ramavtal är högst olämpligt, och det ligger på Åklagarmyndighetens bord att sköta it-upphandlingar åt Ekobrottsmyndigheten, som hör till Idemias kunder.

– Åklagarmyndigheten vill absolut inte vara i närheten av den här typen av sammanhang. Den här spärrlistan handlar om vad jag förstår bevisad korruption eller där företag erkänt att man agerat bedrägligt eller korrumperat. Det är en global spärrlista som man rimligen bör kunna luta sig emot, säger Thoursie till SVT.

På Världsbankens sanktionslista finns 13 svenska företag och när SVT i samband med sin granskning begärde ut fakturor kunde man konstatera att det handlade om mångmiljonbelopp som betalats ut till dessa företag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV