Med en snillrik täckmantel i form av ett vaccinprogram hjälpte han amerikanska CIA att spåra upp al-Qaidaledaren Usama bin Ladin. Sedan dömdes han till ett långt fängelsestraff i sitt hemland. Nu har den pakistanske läkaren Shakil Afridi börjat hungerstrejka.
– Det är för att protestera mot orättvisorna och den inhumana inställning som visas gentemot honom och hans familj, säger brodern Jamil Afridi till nyhetsbyrån AFP efter att ha besökt läkaren i fängelset i provinsen Punjab.
Hungerstrejken bekräftas även av doktor Afridis advokat Qamar Nadeem.
Generande?
Det var i maj 2011 som Afridi tog sig in i det hus i staden Abbottabad där CIA misstänkte att Usama bin Ladin bodde. Med ett vaccinationsprogram mot hepatit B som förevändning tog han blodprover som i själva verket var dna-prov för att fastställa bin Ladins identitet. En dryg vecka senare sköt amerikanska specialstyrkor ihjäl al-Qaidaledaren i huset.
Händelsen hyllades i USA men sågs som generande i Pakistan. Året därpå dömdes Afridi mot sitt nekande till 33 års fängelse för förräderi och kopplingar till militanta grupper. Senare förkortades hans straff till tio år, men han har haft problem med rättshjälp och förseningar av överklaganden. Det finns också uppgifter om att hans familj trakasserats.
Ökad misstänksamhet
I USA har vissa politiker hävdat att behandlingen är Islamabads sätt att slå tillbaka gentemot läkaren, en bestraffning för att han hjälpte den amerikanska underrättelsetjänsten. Under den förra valrörelsen lovade president Donald Trump att se till att Afridi skulle släppas fri men han har inte agerat i frågan.
Fallet med doktor Afridi har ökat misstänksamheten mot vaccinationskampanjer generellt i regionen, där flera dödliga attacker gentemot poliovaccinatörer förekommit. Pakistanska myndigheter har också gjort tillslag mot hjälporganisationer och anklagat dem för att vara täckmantlar för spioneri.
Usama bin Ladin ansågs ligga bakom terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001, då närmare 3 000 människor dog.