Radar · Miljö

Kolkraft ses fortfarande som pålitlig energi i Japan

Kolkraftverk släpper ut nästan en tredjedel av de totala utsläppen av koldioxid varje år.

Japan planerar att stänga 100 av sina kolkraftverk inom en tioårsperiod, rapporterar japanska medier. Landet har som mål att  22 – 24 procent av energibehovet ska komma från förnyelsebara källor år 2030.  En alldeles för låg siffra, enligt kritiker.

Totalt har Japan 140 kolkraft som står för drygt 30 procent av landets elproduktion.  De flesta är gamla och bidrar till stora mängder av förorenande utsläpp.

Framför allt är det de som är byggda före mitten av 90-talet som är aktuella för stängning.

Men det här betyder inte att den japanska regeringen vill avveckla koleldade kraftverk helt. Uppfattningen här är att de mer moderna kolkraftverken inte är lika miljöfarliga och att de bör stå stå för 26 procent av energin i landet år 2030, enligt regeringens plan.

Rent ekonomiskt ser Japans ledning  också fördelar med att satsa på kol – råvaran prisändras inte lika mycket som råolja.

Och det är just stängning som först och främst verkar bli aktuellt för de äldre och mindre effektiva kolkraftverken i landet. Varför inte avveckling?

Kol som reserv

Kolkraften ses även som en reservkälla i landet vid till exempel en naturkatastrof. Förnybar energi anses inte lika pålitligt och ses som mer känsligt för påverkan av väder.

38 procent av Japans totala energikonsumtion 2018 kom från naturgas, som släpper ut ungefär 40 procent mindre koldioxid än kol och 25 procent mindre än olja.

Den japanska regeringen ser också ett behov av kolkraft på flera av landets avlägsna öar som en pålitlig energikälla för dem.

Samtidigt har motståndet mot användning av kol blivit normen i många utvecklade ekonomier eftersom fossila bränslen bidrar stort till klimatförändringarna.

Kolkraftverk släpper ut nästan en tredjedel av de totala utsläppen av koldioxid varje år. Den här energikällan är den största orsaken till den globala uppvärmningen.

Lågt mål

Det är ministeriet för ekonomi, handel och industri i Japan  som uppmanar till stängning av de äldre kolkraftverken.
Japans ekonomiminister, Hiroshi Kajiyama, har givit  tjänstemän i uppdrag att komma med förslag på hur de ska kunna fasas ut.

Han har inte sagt hur många anläggningar som det är fråga om men enligt japanska medier handlar det om 100 av 114 äldre kolkraftverk.

Målet som Japan siktar på – att 22 till 24 procent av energibehovet ska komma från förnyelsebara energikällor – är alltför lågt satt, enligt kritiker.

I Sverige uppgick den siffran till 54 procent 2018, alltså mer än dubbelt så mycket som det Japan strävar efter om tio år.

Och EU siktar på att Europa blir världens första klimatneutrala världsdel 2050, alltså fri från fossila bränslen då.

Vad ska Japan ersätta sina gamla kolkraftverk med om nu ledningen där inte har tillräckligt med tilltro till förnyelsebara energikällor? Mer kärnkraft kan bli aktuellt igen, enligt japanska medier.

Men som Syre skrev om 2019, när Japans nya miljöminister, Shinjiro Koizumi, nyligen hade tillträtt:

Han vill att landet ska stänga sina kärnkraftsreaktorer för att undvika nya katastrofer, som härdsmältan i Fukushima 2011. Och vid sin första presskonferens sa han:

– Jag vill utreda hur vi ska skrota dem, inte hur vi kan behålla dem.

Hur Japan ska lösa sitt energibehov i en nära framtid och hur den konkreta färdplanen ser ut för det, återstår att se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV