Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Myndighet efterfrågar mer bidrag för studenter med funktionsnedsättning

Personer med funktionsnedsättning kan få pedagogiskt stöd för att kunna studera på högskola till exempel anpassad litteratur, anteckningsstöd, mentor eller extra handledning.

Allt fler studenter med funktionsnedsättning får stödinsatser för studier på universitet och högskola, något som innebär mindre pengar per student. Specialpedagogiska skolmyndigheten efterfrågar nu mer bidragspengar från regeringen.

Har du en funktionsnedsättning och studerar på universitets- eller högskolenivå har du rätt till ett särskilt pedagogiskt stöd.

Framför allt mentorstödet, att en student som fungerar som mentor för en annan, kan vara avgörande för att en student med till exempel neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska studera, enligt Maria Östman, enhetschef på Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM.

– De här studenterna finns på universitet med hjälp av de här stöden. Om inte stödet fanns skulle de förmodligen inte ha samma möjligheter att genomföra sina studier, säger hon till Sveriges radio.

SPSM betalar årligen ut bidrag om 5,5 miljoner för till exempel insatser som hjälp med förflyttning vid rörelsehinder eller mentorstöd. År 2018 fick uppemot 1600 studenter bidrag, vilket är över 50 procent fler jämfört med tre år tidigare, enligt SR.

Till exempel har antalet studenter med psykisk funktionsnedsättning ökat från drygt 700 till 6 000 under ett decennium. Enligt Funktionsrätt Sverige, en paraplyorganisation för ett antal funktionsrättsförbund, är erkännandet av personer med psykisk ohälsa och neuropsykiatrisk variation en viktig förklaring till det ökade stödet.

– Den här gruppen syns mycket mer i samhället nu. Förr såg man inte ens på de här personerna som att de hade en funktionsnedsättning, säger Jimmie Trevett, Funktionsrätt Sveriges andre vice ordförande, till Sveriges television den 13 juli 2019.

Enligt Maria Östman finns inga tecken på att ökningstakten minskar och därför efterfrågas mer medel till stödinsatser.

– Här behövs det mer pengar. Vi ser den här trenden och att kostnadstäckningen blir låg och vi har ett begränsat anslag. Vi kan aldrig fördela mer bidrag än så långt pengarna räcker, säger hon till Sveriges radio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV