Imorgon kommer ännu en stor deportation till Afghanistan genomföras i samarbete med Frontex. Civilsamhällets protester fortsätter och målet är både att nå riksdagsledamöter och allmänheten. Många av de unga afghaner som nu utvisas har byggt upp liv i Sverige.
I somras förlängdes den tillfälliga asyllagen och en migrationskommitté tillsattes. Representanter från samtliga riksdagspartier inklusive Sverigedemokraterna ska sommaren 2020 presentera vad de anser vara en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Den tillfälliga lagen kommer gälla till sommaren 2021.
I höstas genomfördes de största gruppdeportationerna till Afghanistan från Sverige hittills, störst var den som genomfördes i september, då 50 mestadels unga afghaner sattes på ett plan tillbaka till Kabul. EU:s gränsmyndighet Frontex assisterade med ett chartrat plan som varken har exakt avgångstid eller ett nummer som går att spåra. Fler deportationer följde under hösten.
Tisdagen den 10 december, på Nobeldagen, protesterade civilsamhälle och olika nätverk utanför stadshuset. Samma dag som Nobelmiddagen hölls i stadshuset skulle fler unga afghaner utvisas från Sverige, de flesta via förvaret i Märsta till Arlanda där flygplanet väntade.
I morgon tisdag kommer det genomföras en ny deportation. Protester kommer arrangeras i flera städer och platser, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Utanför förvaret i Märsta kommer protesterna pågå från kroken ett på eftermiddagen tills det att bussarna kommer för att hämta de som ska utvisas för att ta dem till Arlanda.
Bakom protesterna står bland annat nätverket Look at Sweden now, och en mängd andra nätverk och grupperingar som på olika sätt stöttar asylsökande. Eftersom de stora gruppdeportationerna under hösten inträffade på tisdagar kallas protesterna Svart tisdag, så även denna gång.
Under de första åtta månaderna 2019 räknade FN:s insats i Afghanistan, UNAMA, till 8200 offer, varav 2563 dödsfall och 5676 skadade. Juli 2019 var den blodigaste månaden sedan FN-organet började räkna systematiskt 2009.