Startsida - Nyheter

Radar · Migration

M kräver skärpta regler för arbetskraftsinvandrare

Pressträff med Ulf Kristersson (M) och Maria Malmer Stenergard

Moderaterna vill skärpa kraven för arbetskraftsinvandrare och föregår den försenade utredning som enligt januariavtalet ska tillsättas. Partiet menar att skärpningar krävs för att motverka brottslighet och fusk inom vissa yrkesgrupper. Samtidigt vill Moderaterna sätta stopp för de så kallade kompetensutvisningarna.

I januariavtalet står det att en utredning om arbetskraftsinvandring skulle tillsättas under 2019. Den har ännu inte kommit i gång. Punkt 21 i överenskommelsen behandlar kompetensutvisningar – där högutbildade fått sina arbetstillstånd indragna på grund av anledningar som att villkor för lön och semester inte uppfyllts. Ibland kan det ha varit av misstag, skriver Dagens arena. 

Samtidigt som Moderaterna vill skärpa kraven menar de att de så kallade kompetensutvisningarna måste upphöra. Istället föreslås böter för företag som inte följer regler om semester och lönekrav. I nuläget har det slagit mot den enskilde arbetskraftsinvandraren i vissa fall. Sverige förlorar således kvalificerad arbetskraft.

– Vi måste få stopp på kompetensutvisningarna som pågår på grund av bagatellartade fel, sa Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenegard på dagens presskonferens, rapporterar SVT.

På initiativ av Centerpartiet står det även i avtalet att ett särskilt visum ska tillsättas för högkvalificerade arbetskraftsinvandrare. De nuvarande reglerna ska samtidigt värnas. Enligt Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling har diskussionerna inför utredningen handlat om bland annat lönenivåer och vilka villkor som ska gälla för att arbetaren ska kunna ta hit sin familj, skriver Dagens arena.

Enligt både MP:s Rasmus Ling och Socialdemokraterna kommer en utredning tillsättas snart. Moderaterna föregår dock denna i och med dagens pressträff.

Högutbildade prioriteras

Socialdemokraterna och flera andra partier har velat se en prövning av vilka behov som finns på arbetsmarknaden, en så kallad arbetsmarknadsprövning. På så vis ska invandringen kunna anpassas bättre utifrån behoven.

Att skärpa kraven för arbetskraftsinvandring ska enligt flera partier motarbeta ekonomisk brottslighet och utnyttjande av människor. Diskussionen handlar framförallt om att begränsa invandringen i fråga om yrken som inte kräver utbildning. Både myndigheter, polis och forskare menar att de nuvarande reglerna utnyttjas, enligt SVT.

När Moderaterna nu vill skärpa kraven handlar det främst om att begränsa outbildade från att stanna i Sverige, vilket av partiet kallas för dold asylinvandring. Ett så kallat talangvisum ska införas och för de som är kvalificerade kommer processen för att få stanna i Sverige förenklas. Försörjningskrav för familjen som kommer hit och heltidsarbete föreslås av Moderaterna, som menar att de kan komma att söka stöd i riksdagen för sina förslag och därigenom runda regeringen, rapporterar Dagens arena.

– Vi tror att det finns en majoritet i svenska riksdagen för att lösa det här problemet, och vi är beredda att ta initiativ till att driva igenom en ändring, säger Ulf Kristersson (M) till SVT.

Heltidsarbete ett krav

Heltidsarbete ska bli krav istället för de 13 000 kronor som enligt dagens regelverk krävs. Personliga assistenter ska inte kunna arbetskraftsinvandra alls, enligt Maria Malmer Stenegard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson. Detta efter flera fall av dokumenterat fusk.

Moderaterna menar enligt Dagens arena att dagens arbetskraftsinvandring i vissa fall är dold asylinvandring, och hänvisar till att var tionde arbetskraftsinvandrare saknar inkomst året efter de invandrat.

– I dag finns bara ett krav på att man ska försörja sig och man har landat i att 13 000 kronor i inkomst är rimligt. Vi tycker att det är rimligt att man istället har ett heltidsarbete, sa Maria Malmer Stenegard på presskonferensen enligt SVT.

Tiden för att få permanent uppehållstillstånd efter att ha arbetskraftsinvandrat ska också sänkas från dagens fyra år. Men det gäller då de som har kvalificerade heltidsjobb och sannolikt tjänar mer än dagens 13 000 kronor i månaden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV