Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Vem tar över efter Jonas Sjöstedt?

Vänsterpartiets ekonomipolitiska talesperson Ulla Andersson.

Tre distriktet har nominerat partiets Ulla Andersson som ny partiledare och Nooshi Dadgostar meddelade i dag att hon kandiderar till partiledarposten.

Vänsterpartiets 25 partidistrikt har fram till den 21 februari på sig att nominera den som de vill se som Jonas Sjöstedts efterträdare. Tre distrikt är klara och samtliga har nominerat Ulla Andersson. Men även medlemmar och lokala partiföreningar har rätt att nominera. En rätt som till exempel tidigare partiledaren Ulla Hoffmann tagit.

– Jag kommer att nominera Nooshi Dadgostar, säger hon till tidningen Flamman.

Enligt Aftonbladet är fler inom partiet överens om det blir en kvinna på partiledarposten, och det står mellan två kandidater: Ulla Andersson och Nooshi Dadgostar.

– Det har varit stor enighet kring förhållningssättet till regeringen och januariavtalet. Och det inkluderar dem båda. Men de är olika som personer och har olika bakgrund. Det är inte alls en falangfråga i det här fallet, säger en källa inom partiet, enligt Aftonbladet.

I en intervju med Expressen i lördags säger Ulla Andersson att hon ännu inte har bestämt sig om hon tänker kandidera.

– Det är svårt, för jag gillar ju att hålla på med ekonomisk politik.

Ulla Andersson är i dag ekonomisk-politisk talesperson i partiet. Tveksamheterna kring henne är dock att hon var sjukskriven för två år sedan, och enligt Expressen är det oklart om hon kommer att vara villig att kliva fram till det stora jobbet som partiledarposten innebär.

Dadgostar vill bli ny Vänsterledare

Nooshi Dadgostar, vice partiledare, meddelande i dag att hon kandiderar till partiledarposten.

– Jag har funderat de här veckorna och bestämt mig för att till kongressen i maj kommer att ställa upp till ordförandeposten. Jag vill att Vänsterpartiet ska bli ett ännu bredare parti som ännu fler människor kan känna sig hemma i och lita på. På det sättet kan vi förändra i människors vardag och liv, säger hon till Sveriges radio.

Skåne, Göteborg och Stockholm avgör

Vem som de största partidistrikten, Stockholm, Skåne och Göteborg, föreslår blir avgörande. Stockholm har ensamt 57 av 225 ombudsplatser på kongressen. Enligt Ekot kommer Stockholm att fatta sitt beslut den 20 februari.

Andra namn som varit aktuella men tackat nej är EU-parlamentarikern Malin Björk och partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor Ali Esbati och Rossana Dinamarca.

Vänsterpartiet ökade i senaste opinionsundersökningen, och fick 10,4 procent av väljarnas stöd, vilket är en ny toppnotering för partiet i mätningen. I december fick V 9,8 procent.

Se även Syre-TV:

• Syregården i Almedalen 2019: Vad vill Vänsterpartiet? Med Nooshi Dadgostar.
• Nooshi Dadgostar (V) på Syregården i Almedalen 2018 

Vänsterpartiets partiledare

1921– 24  Zeth Höglund
1924 – 29 Karl Kilbom
1929 – 51 Sven Linderot
1951 – 64 Hilding Hagberg
1964 – 75 C H Hermansson
1975 – 93 Lars Werner
1993 – 2003 Gudrun Schyman
2003 – 04 Ulla Hoffmann (ställföreträdande ordförande)
2004 – 2011 Lars Ohly
2011 – 2020 Jonas Sjöstedt
Vänsterpartiet hette Sveriges socialdemokratiska vänsterparti (SSV) 1917–21, Sveriges kommunistiska parti (SKP) 1921–67 och Vänsterpartiet kommunisterna (vpk) 1967–90. Namnet Vänsterpartiet (v) antogs 1990.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV