Under 2019 togs möjligheten bort till så kallade extrajobb inom offentlig eller ideell sektor för nyanlända. Men den sparåtgärden innebar att färre fick arbete och nu är den här subventionerade möjligheten tillbaka.
Många nyanlända med uppehållstillstånd deltar i olika etableringsprogram och kan till exempel få så kallade extratjänster. SVT: s nyheter har undersökt utvecklingen med det här stödet.
Extratjänster är subventionerade jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa, ofta handlar det om enklare jobb inom offentlig eller ideell sektor.
Sedan 2013 har alltfler nyanlända fått jobb efter 90 dagar. 2018 toppade statistiken, med 38 procent i av de nyanlända i arbete efter etableringsinsatser. Men 2019 blev ett klart sämre år, då backade resultatet med 7 procentenheter. Färre nyanlända fick alltså anställning då.
– Det tror vi bland annat beror på signaler om sviktande konjunktur, men framförallt för att man har stoppat insatsen om extratjänster, säger Staffan Johansson, enhetschef på Arbetsförmedlingen till SVT Nyheter.
Den 1 januari 2019 införde Arbetsförmedlingen stopp på anvisningar till extratjänster och moderna beredskapsjobb. En följd av den statsbudget som riksdagen beslutade om den 12 december.
Den nya budgeten innebar att Arbetsförmedlingen måste spara cirka 4 500 miljoner kronor på insatser för arbetslösa under 2019.
Beslutsstoppet kring extratjänster hävdes den 1 november 2019. Anledningen var att insatserna då befann sig i en nivå som fungerar med rådande budget, säger Arbetsförmedlingens pressekreterare Johan Stenegård till tidningen Syre.
– Extratjänsterna har visat sig vara väldigt effektfulla för den här målgruppen, vilket har lett till att de i större utsträckning kommer i arbete efter att ha haft en extratjänst, menar Staffan Johansson i SVT Nyheters artikel.