Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Sommarkommuner: Färre söker semesterhemtjänst

Färre söker hemtjänst vid semesterboende, visar TT:s rundringning.

Flera semesterkommuner i Sverige ser en minskning i antalet ansökningar om hemtjänst vid semesterboende jämfört med tidigare år. Men de låga siffrorna ger inte hela bilden, varnar en kommun.

I samband med restriktionerna och belastningen på vården som uppstått i samband med coronapandemin har behovet av hemtjänst blivit en het potatis på sina håll i Sverige. Det gäller hemtjänstens vara eller icke vara för personer som befinner sig på sitt semesterboende i en annan kommun än sin hemkommun.

I Blekinge ser man en tydlig minskning i antalet ansökningar om semesterhemtjänst, rapporterar P4 Blekinge. Och P4 Väst rapporterar att antalet ansökningar minskat markant i flera kommuner i Bohuslän. Samtidigt har somliga kommuner nekat hemtjänst trots att det är olagligt.

Men det är inte bara på Västkusten och i Blekinge som trenden med få ansökningar håller i sig. TT har kontaktat ett axplock semesterkommuner som visar på liknande trender.

I Simrishamn på Österlen har man noterat en tydlig minskning av semesterboende som söker hemtjänst. I Värmdö kommun har man fått in ett trettiotal ansökningar under sommaren, jämfört med runt 70 som kommunen fått tidigare år under sommaren. I Piteå kommun har man också noterat en minskning i antalet semesterboende med hemtjänst. Men där vågar man inte säga att det beror på en coronaeffekt eller om det kan bero på andra omständigheter, eftersom kommunen sett en tydlig minskning i semesterhemtjänst de senaste åren, även innan pandemin.

I Halmstad har man fått in totalt fem ansökningar hittills under år 2020. Att jämföra med antalet ansökningar 2019 som, under hela året, gick upp i 55 ansökningar.

Förrädiska siffror

Men enligt Halmstad kommun kan siffrorna vara svårtolkade. Bara för att det är en kraftig minskning behöver det inte betyda att belastningen hos kommunen som handlägger ärendena är mindre.

– De här siffrorna rör formella ärenden. Sedan har vi fått ett trettiotal förfrågningar från en handfull kommuner där invånare brukar vara semesterboende i Halmstad, säger Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen.

Med både de informella förfrågningarna, som är fler än tidigare år enligt Gabriela Arvidsson, och de formella ansökningarna får kommunen mer att göra än vanliga år. Anledningen är den osäkerhet kring restriktioner och skyddsutrustning som kommunen måste ta i beräkning nu under coronapandemin.

Och bland de formella ansökningar Halmstads kommun fått in under sommaren har man behövt begära kompletteringar från samtliga kommuner som ansökningarna kommit ifrån.

– Det blir en hel del frågor som måste utredas mellan kommunerna. Dels hur samverkan ska ut och hur lagstiftningen ska tolkas. Det blir inte bara ett biståndsärende utan mycket merarbete för alla inblandade, säger Gabriela Arvidsson.

Flera frågor måste utredas än vid normala förhållanden. Enligt Gabriela Arvidsson kan det handla om smittskydd, skyddsutrustning men även åtgärder för att hålla tillbaka risken för smittan.

Förberett Gotland

På Gotland märker man också av en kraftig minskning av hemtjänstansökningarna bland semesterinvånarna. Runt 25 personer har ansökt om och fått beviljad hemtjänst under sommaren.

– Det är en stor skillnad från föregående år. Normalt mellan juni och augusti brukar vi pendla mellan 50 och 80 ansökningar, säger Therese Thomsson, tillförordnad socialdirektör på Region Gotland.

Enligt henne arbetade man på Gotland tidigt under pandemin med att informera om riskerna kring semesterhemtjänst. När en ansökan kom in, kontaktade man hemkommunen och informerade om regionens ansträngda läge och vilka risker hemtjänst under semestern skulle kunna medföra. Flera ansökningar drogs då tillbaka.

Men att varje ansökan ger ett stort merarbete i dag är inget som man på Gotland riktigt märkt av.

– Vi har en väldigt bra hantering överlag. När reserestriktionerna släppte i början av sommaren kom en viss ökning av ansökningar, men det var ingen markant ökning, säger Therese Thomsson.

– Vi är jätteglada att så många hörsammat vår vädjan om att avstå hemtjänst i år. Det har gjort att vi fått bättre möjlighet att reda i situationen på Gotland, fortsätter hon.

Fakta: Så säger lagen

• Om du ska åka på semester till en annan kommun ska din hemkommun ansvara för de stöd- och hjälpinsatser du behöver. Semesterkommunen eller den så kallade vistelsekommunen är skyldig att hjälpa din hemkommun med att utreda vilka insatser du behöver och att sedan utföra dem.
Källa: Socialstyrelsen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV