Energi

Dagens datum: 3/8

I dag är det vattenmelonens dag.

I dag har Tage namnsdag.

Tage är danskt och kommer av forndanskans Taki, arvinge, mottagare eller borgensman. Namnet fanns i Skåne vid mitten av 1400-talet och började användas i övriga Sverige kring förra sekelskiftet. I dag är medelåldern för tilltalsnamnet 41 år. Knappt 14 000 heter Tage, cirka 4 800 har det som tilltalsnamn.

I dag är det vattenmelonens dag. Den infaller lämpligt nog på sommaren när det passar som allra bäst att äta den. Varför inte testa att mixa en ny smoothie eller göra en vattenmelonsallad till grillfesten?

Ur historien

För femton år sedan, 2005, visades världens första klonade hund upp, afghanvalpen Snuppy. Han var en kopia av sin far och framställdes av forskare vid universitetet i Seoul i Sydkorea.

För 75 år sedan, 1945, föll domarna i muträttegången mot den tyskvänliga svenska tidningen Dagsposten. Publikationen hade fått tusentals kronor i stöd av Nazityskland. Direktören för Henkel kemisk-tekniskt AB, som förmedlat de tyska pengarna, dömdes till straffarbete och höga böter.

För 90 år sedan, 1930, brann Burträsks kyrkstad från 1600-talet ned. Den gamla byn med sina stallar räknades som ett av Sveriges intressantaste kulturhistoriska minnesmärken. Branden misstänktes vara anlagd och en man greps senare misstänkt för dådet.

För 15 år sedan fick världen se den första klonade hunden någonsin, Snuppy. Foto: Chun Young-Hwan/AP/TT

Födelsedagar

För 79 år sedan, 1941, föddes Martha Stewart, en amerikansk affärskvinna, författare och tv-profil. Hon har ett framgångsrikt bolag inom livsstilssegmentet – matlagning, inredning med mera – som har producerat bästsäljande böcker, tv-program med henne själv som programledare och livsstilsmagasinet Martha Stewart Living magazine. 2004 dömdes hon för insiderbrott till fängelse, men gjorde storstilad comeback efter frisläppandet.

För 80 år sedan, 1940, föddes den amerikanske skådespelaren Martin Sheen som Ramon Estevez. Hans stora genombrott kom i Francis Ford Coppolas Apocalypse now (1979). Han spelade mot sin son Charlie i Oliver Stones Wall street där Martin Sheen var den hänsynslöse finansmannen Gordon Gekko. På 00-talet blev han populär som president Jed Bartlet i tv-serien Vita huset (1999–2006).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV