Joe Biden ligger bra till i opinionen när bara en dryg månad återstår till valet. Frågan är om Donald Trump lyckas få honom ur balans under nattens debatt.
Donald Trump debattstil beskrevs inför valet 2016 som ”en apa med maskingevär” av Martin O’Malley, som var en av de demokrater som då kandiderade till presidentposten.
Nattens debatt, den första av tre, väntas väcka ett stort intresse. Men om den påverkar något är en annan sak. Opinionsläget har legat stabilt under en ganska lång tid – trots att mycket har hänt.
– Domarutnämningen verkar inte ha förskjutit opinionsläget. En tolkning av det är att många redan har bestämt sig, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Historiskt har debatterna inför valen sällan kommit att bli avgörande. Debatterna är främst viktiga för att de entusiasmerar väljarna, menar Blanck.
"Litar på sin instinkt"
Debatten kommer att ledas av Chris Wallace från Fox News. Några av ämnena som tas upp är pandemin, högsta domstolen och protesterna mot rasism. På grund av pandemin kommer publiken att vara begränsad och kandidaterna kommer inte att skaka hand.
Inför viktiga debatter är förberedelserna i vanliga fall enorma, där kandidaterna går undan under några dagar i så kallade ”debattläger” med provdebatter där de blir pepprade med frågor som kan tänkas komma.
– Det sägs att Trump inte är jätteintresserad av sådant, att han litar på sina instinkter. I vanliga fall har man förberedda svar där orden är noga vägda. Men det har gått bra för Trump, han vann ju valet senast, säger Dag Blanck.
Inför den här debatten ska han dock ha läst på och studerat Joe Bidens egenheter, enligt webbtidningen Politico.
Kan göra bort sig
En mer instinktdriven debattstil gör samtidigt Trump till en svår debattmotståndare.
– Trump är en person som är väldigt dominerande och avbryter. Han följer inte reglerna, kan man säga. Biden brukar inte beskrivas som den bästa debattören och han gör ibland bort sig med felsägningar, säger Blanck.
Vad man förväntar sig av en debattör är viktigt och kandidater försöker sänka förväntningarna innan för att enklare kunna peka på framgång om det går bra. Är i stället förväntningarna väldigt höga blir även kraven detsamma.
– Allt i USA är partipolitiskt format. Man ser på alla frågor och hur kandidaterna klarar sig med partipolitiska glasögon. För väldigt många spelar det ingen roll vad som egentligen händer, säger Blanck och tar pandemin som ett exempel:
– 200 000 amerikaner har dött. På grund av partipolitiken är det en mycket mindre viktig fråga för Republikanerna än för Demokraterna, säger Blanck.
Vill vara outsider
Samtidigt pekar han på att politiken i USA är mer personfokuserad jämfört med Sverige – vilket kan göra debatter viktiga.
– Det finns väljare i USA som säger att de håller med om Trumps åsikter, men inte kan rösta på honom för hans personlighet.
Till Bidens fördel ser Blanck erfarenhet och kunnighet medan Trumps fördelar är att han fortfarande vill framställa sig som outsidern, trots att han är sittande president. Dessutom pekar han på den goda ekonomin, pandemin till trots.
– Så fort debatten är i gång kommer de olika kampanjerna att skicka ut kommentarer om vad som sägs och försöka forma narrativet om vem som vann, säger Dag Blanck.
Fakta: Den första valdebatten
Debatten äger rum under tisdagen mellan klockan 21 och 22.30 amerikansk västkusttid (svensk tid onsdag 3.00-4:30).
Debatten kommer att hållas i Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio.
Chris Wallace från Fox News kommer att moderera debatten.
Ämnena som kommer tas upp är: pandemin, ekonomin, högsta domstolen, protesterna mot rasism och de upplopp som skakat vissa städer, valsäkerhet samt vad de båda åstadkommit som politiker.
Den 7 oktober är det dags för vicepresidentkandidaterna att debattera.
Den andra presidentdebatten sker den 15 oktober och den tredje och sista den 22 oktober.
Valet hålls tisdagen den 3 november.
Fakta: Opinionsläget inför valet i USA
Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 43,2 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 49,3 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.
USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater.
Så här ser opinionsläget ut i dessa (Trumps stöd i procent – Bidens stöd i procent):
Florida: 46,7 – 47,8
Pennsylvania: 43,9 – 49,6
Ohio: 45,7 – 49
Wisconsin: 44,3 – 49,8
North Carolina: 46,2 – 47
Michigan: 44 – 49,2
Arizona: 44,8 – 48,2
Källa: Real Clear Politics