Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Flyktingbarn i Turkiet tvingas till segregerad skolgång

Barnen på bilden har inget med skolan i texten att göra, utan deltog på ett möte om ett utbildningsprojekt för att få fler Syriska flyktingbarn i Turkiet att gå i och fullfölja skolan.

Skolan Ömer Aydın i utkanten av staden Kırşehir i Turkiet har hundra procent flyktingar som elever. De har blivit placerade där efter att föräldrar i andra skolor i staden protesterat mot att flyktingbarnen skulle gå på samma skola som deras barn, rapporterar turkiska tidningen Evrensel.

Den inofficiella policyn att sätta alla barn till flyktingar från Syrien, Afghanistan och Irak i samma skola ska ha pågått under sex års tid, men det är först nu som några lärare protesterar mot den. Enligt dem ska det hela ha börjat med att några föräldrar på andra skolor protesterat mot att ha flyktingbarnen i samma skola som deras barn. Det rapporterar den turkiska tidningen Evrensel om och den ideella organisationen Stockholm center for freedom, bestående av turkiska journalister i exil, har översatt nyheten.

Som svar på föräldrarnas protester flyttades barnen då till en liten skola i utkanten av staden. Då den var för gammal och senare revs beslutade kommunen att flytta flyktingbarnen till en ny skola, där det inte fanns några turkiska elever. Därefter blev en rad flyktingbarn nekade platser i andra skolor runtom i staden och blev hänvisade till den nya skolan, som snart nådde sin maxkapacitet på 1000 elever.

Lärarnas protester hjälpte inte

Några av lärarna, som vill vara anonyma, säger till tidningen Evrensel att de protesterat mot flytten då de anser att den är diskriminerande och hindrar flyktingbarnen från att integreras i det turkiska samhället. Men de berättar vidare att de inte fått gehör från vare sig skoladministratörer eller skolinspektörer från utbildningsministeriet.

Rektorn för skolan, Recep Sulubulut, förnekar anklagelser om systematisk diskriminering och menar att Ömer Aydın är öppen för alla. Det faktum att alla elever är flyktingar förklarar han med att skolan ligger i ett fattigt område i staden.

Några få flyktingbarn går i andra skolor i staden, men enligt lärarna som Evrensel talat med så handlar det om ett fåtal barn vars familjer är rikare än de övriga.

Ökande hatbrott mot syrier

Stockholm center for freedom skriver att hatbrotten och hatpropaganda (hate speech) mot syriska flyktingar växt i Turkiet de senaste åren, mycket på grund av att kända opinionsledare med många följare på sociala medier har normaliserat denna typ av åsikter.

Rapporten Hate speech and discriminatory discourse in media 2019, publicerad av Hrant Dink foundation, lyfter att personer från Syrien är den näst mest utsatta gruppen i Turkiet när det kommer till hatpropaganda i media. Enligt rapporten beskrivs de ofta som kriminella, mördare och tjuvar och dessutom får de ofta skulden för den svåra ekonomiska situation landet befinner sig i.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV