Ett proteinrikt livsmedel som inte kräver jordbruksmark och som kan produceras var som helst på jorden – kan det vara en lösning för att nå våra klimatmål? Ett finskt forskarteam är övertygade om det.
Pasi Vainikka forskar inom förnybara energisystem. Han undersöker bland annat hur livsmedelsproduktion kan bli koldioxidneutral. Det som hans forskarteam har upptäckt är att det går att skapa protein med enbart elektricitet, luft och mikroorganismer.
– Våra fotavtryck på jorden är relaterade till vad vi äter, och med den växande befolkningsmängden måste vi göra fundamentala förändringar. Växtbaserad mat är i jämförelse med köttbaserad mat redan ett oerhört stort steg framåt, men vi vill ta ännu ett steg. Vi vill göra produktionen inte bara neutral, utan till och med koldioxidnegativ, säger Pasi Vainikka.
Han och kollegan Juha-Pekka Pitkänen har med sin upptäckt startat företaget Solar foods. Produkten heter Solein och även om det är långt kvar tills det finns färdiga livsmedel har den redan fått stor uppmärksamhet världen över.
Kan produceras i torra områden
Proteinet är varken växtbaserat eller animaliskt baserat. De framtida fabrikerna kommer likna bryggerier, förklarar Pasi Vainikka, men i stället för att använda odlade livsmedel som spannmål och socker, krävs enbart mikroorganismer som jäser med hjälp av luft. Organismerna växer och förökar sig. Vätskan avlägsnas och kvar finns ett vetemjölsliknande pulver med högt proteinvärde.
Förutom att det inte krävs jordbruksmark för att producera proteinet, finns möjligheten att med hjälp av solenergi skapa ett helt självförsörjande system i till exempel områden som lider av torka.
– Vi är inte beroende av yta, klimat, säsong eller väder och det bidrar till en säkerställd tillgång av produktion. Så länge vi har elektricitet kan vi producera den här maten i öknen eller Arktis eller var som helst. Globalt sett kan vi till och med låta den odlade jordytan växa tillbaka till skog och på så sätt binda koldioxid från atmosfären, hävdar Pasi Vainikka.
Allt från burgare till bröd
Nästa steg är att produkten ska godkännas som livsmedel av EU. Inom två år hoppas Solar foods att produkter med det nya proteinet ska finnas på marknaden. Först krävs pengar och en pilotanläggning för att komma upp i kapacitet. En av investerarna i Solar foods är finska livsmedelsgiganten Fazer.
Exakt vilka typer av produkter det kan bli frågan om, får tiden utvisa, menar Pasi Vainikka. Det finns en bred palett av användningsområden, som till exempel kött- och mjölksubstitut, bröd, frukostflingor och färdigrätter. Precis som för många andra aktörer inom alternativa proteinkällor, är kvaliteten a och o för att lyckas.
– En forskares roll är inte att pusha konsumenter att välja en viss typ av mat. Om produkterna är tillräckligt goda, näringsrika och prisvärda kommer konsumenterna inte behöva göra några kompromisser. Köttätare kommer välja våra produkter eller andra liknande växtbaserade produkter om de bara är bra nog, säger Pasi Vainikka.