Sverige ska driva på för EU-sanktioner mot Kina – men i ensamhet och mot regeringens vilja.
– Ytterst så handlar det om att stå upp för våra grundläggande värden, säger riksdagsledamoten Jessika Roswall (M) efter beslut i riksdagens EU-nämnd.
Jätten i öster var huvudämne när EU-ländernas utrikesministrar höll ett webbmöte under fredagen. Coronakrisens följder för Asien och Stillahavsregionen diskuterades, även om merparten av mötet kom att ägnas åt Kina.
Efter de senaste dagarnas händelser kring Hongkong uttrycker EU-länderna gemensamt sin ”stora oro” över utvecklingen.
”Det här riskerar att underminera principen med ett land, två system och den stora graden av självstyre för den särskilda regionen Hongkong”, heter det i uttalandet.
– Vi kommer att fortsätta att försöka sätta tryck på de kinesiska myndigheterna för att få dem att förstå att den här frågan kommer att få en inverkan på hur vi hanterar vissa gemensamma frågor, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på en presskonferens.
Tryck från Sverige
Frågan om att eventuellt införa sanktioner mot Kina lyftes vid mötet, utan resultat.
– Jag tror inte att sanktioner är rätt sätt att hantera problemen i vår relation med Kina, säger utrikeschefen och hävdar att bara ett land tog upp frågan.
Vilket nämnde han inte – även om det på förhand utlovats att Sverige skulle trycka på.
– Sverige bör vara pådrivande och ta initiativ till sanktioner, kopplade till Kinas agerande, säger EU-nämndens andre vice ordförande Jessika Roswall (M) till TT sedan en majoritet i nämnden drivit igenom sanktionskravet mot regeringens vilja.
– Det som har skett den senaste tiden i Hongkong och gårdagens beslut i den kinesiska folkkongressen har gjort att det är väldigt viktigt att EU är tydliga mot Kina om det inte är business as usual, anser Roswall, som tycker att EU:s utrikestjänst bör få i uppdrag att fundera ut vilka sanktioner det skulle kunna handla om.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet i EU-nämnden.
Möten väntar
Fredagens webbdiskussion bland utrikesministrarna tjänar som avstamp inför ett webbtoppmöte som EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel hoppas kunna hålla med Kinas premiärminister Li Keqiang i slutet av juni.
Det är i sin tur ett sorts förmöte till det stora toppmötet med president Xi Jinping som alla EU:s stats- och regeringschefer enligt planerna ska hålla i tyska Leipzig i mitten av september.
EU har länge brottats med hur man på bästa sätt ska hantera Kina. Utvecklingen kring Hongkong har inte underlättat den diskussionen.
– Kina är en motståndare, en allierad, en rival och en partner. Allt på samma gång. Vi har en bred inställning och måste balansera en rad politiska och ekonomiska frågor, säger Borrell i Bryssel.