Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Sveaskog hotar rödlistade arter i ekopark

En grönskimrande guldbagge.

Åtta miljöföreningar försöker stoppa Sveaskog från att avverka i ekoparken Hornsö – ett av västra Europas viktigaste områden för hotade insekter. Det rapporterar natursidan.se.

Ekoparken Hornsö ligger i Kalmar län och har enligt uppgift runt 700 arter av vedlevande skalbaggar. Mer än 200 av dem är rödlistade.

Redan för 25 år sedan försökte Naturskyddsföreningen att få Hornsö bli kategoriserad som nationalpark, där naturen och dess invånare är mer skyddade än i ett naturreservat eller i en ekopark. Det beror på att nationalparker alltid ska ägas av staten.

Ekoparken Hornsö ägs nu istället av det statliga företaget Sveaskog. Den skog som företaget vill avverka där består av naturtallskog som gränsar till Getebro naturreservat.

2018 gjorde ett konsultföretag inom naturvård en inventering av området.  Naturvårdsföretaget klassade skogen som en nyckelbiotop, det vill säga ett område där skogen bör bevaras på grund av sitt höga naturvärde.

Unikt

Här går det att till exempel hitta den rödlistade tallgångsbaggen och insekten hårig blombock. Ett antal andra djur, växter, svampar, mossor och lavar kommer inte att överleva en avverkning, enligt natursidan.se.

Företaget Sveaskog är FSC-certifierade och medlemmar i den ideella medlemsorganisationen FSC, Föreningen skogen i centrum.  Det betyder att de har förbundit sig till följande:

”Ett FSC-certifierat skogsbruk ska långsiktigt ge ekonomisk avkastning och samtidigt ta hänsyn till miljövärden och sociala förhållanden. Biologisk mångfald, ekologiskt värdefulla miljöer och kulturminnen skyddas. ”

Sveaskog har blivit informerat om ekoparken Hornsös stora naturvärden men har meddelat att de gör en annan bedömning och har redan  hunnit röja undervegetationen i aktuellt område. 

Därför har åtta lokala miljöföreningar skrivit ett öppet brev till Sveaskog, med kopia till Länsstyrelsen.

Där uppmanar föreningarna Sveaskog att stoppa sina avverkningsplaner i ekoparken och istället satsa på naturturism och friluftsliv. Det skulle kunna skapa många fler lokala arbetstillfällen, enligt brevskrivarna.

”Då är det inte läge för Sveaskog att försämra framtidsutsikterna för detta unika naturområde”, står det bland annat.

I brevet framgår också att kommunerna Högsby, Nybro och Mönsterås undersöker möjligheterna till att få ekoparken Hornsö att bli klassad som nationalpark.

De åtta föreningarna som har undertecknat det här öppna brevet är: Skydda Skogen, Stranda naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Kalmar län, Naturskyddsföreningen i Nybro, Emådalens naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Alvesta, Skogsgruppen i Oskarshamn och Oskarshamnsbygdens fågelklubb.

Ekoparker förvaltas av skogsbolag

En ekopark är ett naturområde som påminner om ett naturreservat, men förvaltas av skogsbolag i stället för länsstyrelser, kommuner eller stiftelser. Området är minst 1000 hektar stort, och har ett svagare skydd än naturreservatet, eftersom skogsbolaget kan bedriva skogsbruk inom delar av Ekoparkens skog.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV