Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Försämrat säkerhetsläge i al-Hol

De humanitära förhållandena är svåra i al-Hol.

Ett irakiskt par har skadats i en knivattack i lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Attacken följer på ökad kriminalitet i lägret, som i sin tur har lett till en upptrappning av våld. Upp emot 60 svenska barn finns fortfarande kvar i området.

Enligt det Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), en människorättsorganisation baserad i London, har våldet ökat i lägret al-Hol. Säkerhetskaos, som SOHR beskriver det, har lett till att kriminaliteten har trappats upp.

Ett irakiskt par knivhögs i veckan av okända gärningsmän i lägret, varpå de fördes till kurdiska Röda halvmånen för sjukvård. Ett antal misstänkta har gripits av kurdiska säkerhetsstyrkor, kallade Asayish, som tagit form under kriget i Syrien och nu fungerar som polis i den kurdiska regionen Rojava i nordöstra Syrien.

Den 12 april dokumenterade SOHR att två medlemmar från Asayish dödades av al-Hols lägervakter, något som följde på att de beskjutits av IS-celler på en landsväg i al-Hasaka-provinsen.

Nio kvinnor och barn med IS-koppling hade dessförinnan försökt fly från al-Hol genom att gömma sig i Röda halvmånens vattentank-bilar, något de kurdiska säkerhetsstyrkorna upptäckt.

Kritik mot långsamt agerande

Rädda barnen är en av de organisationer som riktat skarp kritik mot att Sverige ännu inte hämtat hem de 57 svenska barn och mödrar som beräknas finnas kvar i al-Hol. Kazakstan har exempelvis hämtat hem 406 barn, enligt Lena Ingelstam, Rädda barnens internationella chef.

Oro finns också för att barn och föräldrar ska dömas i summariska rättegångar och utan tillräcklig bevisning – om rättegångar inleds under kurdiskt styre. Att avgöra föräldrarnas lämplighet på plats i Syrien eller Irak anses inte heller möjligt och för barnens bästa måste de därför först föras hem till Sverige där ansvariga myndigheter kan inleda de utredningar som krävs, enligt Rädda barnen, rapporterade DN tidigare i år.

al-Hasaka och huvudstadsregionen Damaskus var bland de regioner som Migrationsverket i ett nytt rättsligt ställningstagande i augusti i fjol sa var säkra nog för att börja utreda deportationer till. Säkerhetsläget i nordöst omvärderades efter Turkiets offensiv som följde kort därpå. Men den 25 februari i år bedömde Migrationsverket och rättschef Fredrik Beijer återigen att läget i al-Hasaka stabiliserats och att våldet inte riskerar att drabba ”alla och envar”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV