Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Islamic relief: ”Arbeta lokalt mot trafficking och barnarbete”

Devaki i Nepal går i åttan och får stöd av Islamic relief för att kunna göra det.

DEBATT 14-åriga Najmun gillade att gå i skolan. Hon hade planer för framtiden som vilken 14-åring som helst. Men Najmun bor i Nepal och tillhör den marginaliserade muslimska minoriteten. För att bidra till familjens uppehälle tvingades hon sluta skolan och börja jobba i en tegelstensfabrik. Detta är ett exempel på en av de värsta formerna av barnarbete, förenat med mycket höga risker.

Den 30 juli, FN:s internationella dag mot trafficking med personer, släpper biståndsorganisationen Islamic relief en rapport om trafficking och barnarbete i just Nepal. Den belyser kopplingen mellan pågående klimatförändringar och en ökad förekomst av skadliga strategier för att hantera dessa. Detta samband syns tydligt i Rautahat-distriktet i Nepal, där 1,7 miljoner människor drabbades av kraftiga översvämningar under 2017, med svåra ekonomiska konsekvenser.

”I katastrofens början märkte vi hur desperata familjer tog sina barn ur skolan och skickade dem att arbeta”, säger en av medarbetarna på Islamic reliefs lokala partnerorganisation i Nepal.

Islamic relief arbetar nu, tillsammans med lokalbefolkningen och lokala organisationer, för att skydda barn från barnarbete och trafficking. I ett projekt finansierat av Radiohjälpen stöttar vi familjer till nya inkomstmöjligheter, säkrar barnens utbildning, ger psykosocialt stöd och skapar mötesplatser där barn får lära sig mer om sina rättigheter och umgås utanför skolan i en trygg miljö.

Vi har också byggt vidare på lokala nätverk. I detta arbete är religiösa ledare en av flera viktiga aktörer som inte får glömmas bort.

Najmun i Nepal är en av dem som deltog i Islamic reliefs arbete mot barnarbete och trafficking. Nu går hon en yrkesutbildning till skräddare, besöker regelbundet ett barnskyddscenter – och kan återuppta sina planer för framtiden.

Vi uppmanar biståndsfinansiärer, inklusive Sverige och Sida, att:

• mobilisera resurser för att komma åt djupgående socioekonomiska faktorer, klimatrelaterade katastrofer och strukturell ojämlikhet, vilka bidrar till att öka människors sårbarhet och öka riskerna för barnarbete och trafficking

• arbeta tillsammans med lokala nätverk och organisationer för att bygga motståndskraft mot barnarbete och trafficking. Detta kan ske bland annat genom rapporteringssystem för att fånga upp och skydda barn i riskzonen, och genom lokalt förankrade diskussioner för en hållbar samhällsutveckling

• involvera lokala religiösa ledare i detta arbete, och stärka det interreligiösa samarbetet. Religiösa ledare har en stark ställning och därför möjlighet att bli en viktig kraft i arbetet mot trafficking och barnarbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV