Efter virusutbrottet i Wuhan har Kina förbjudit all handel med vilda djur. Goda nyheter för arter som hotas av tjuvjakt, tycker Ola Jennersten, biolog på Världsnaturfonden. – Kina är den klart största konsumenten av vilda djur, säger han.
Utbrottet av coronaviruset har spårats till en marknad i mångmiljonstaden Wuhan, där det uppges ha handlats med både vilda och tama djur. Med anledning av det stoppade Kina på måndagen all handel med vilda djur på marknader, i restauranger, mataffärer och på nätet. Hårda straff hotar den som bryter mot förbudet.
Beskedet tas emot med glädje av Ola Jennersten.
– Kina är den klart största konsumenten av vilda djur, framför allt exotiska djur från Afrika och Asien. Ett förbud borde betyda en nedgång i tjuvjakten. Förhoppningsvis hålls förbudet kvar tillräckligt länge för att marknadsplatserna ska börja stänga, säger han.
På marknaden i Wuhan, som nu har stängt, fanns allt från rävar och vargungar till ormar, råttor och kamelkött, enligt en prislista som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.
Gränshandel vanligt
Ola Jennersten har bevakat handeln med djur och djurdelar i östra Asien och bland annat besökt flera handelsplatser på den kinesiska gränsen i Myanmar, Thailand och Vietnam.
– De flesta djurmarknader ligger i gränsstäder, och finns där för att försörja Kina, säger han.
Han berättar om ett besök på vad som först såg ut att vara en helt vanlig grönsaksmarknad.
– Inne i ett hörn stod ett 20-tal handlare med de konstigaste sakerna. Jag räknade till 50 olika djurarter, döda och levande. Elefantskinn, myrkottfjäll, björngalla, giftormar, små kattdjur, tigerkranier, apor i bur. Det var en chock att se hur det faktiskt ser ut, säger Ola Jennersten.
Marknader med vilda, levande djur är enligt experter en unik möjlighet för virus att smitta till människor. Just att ha levande djur på marknader och restauranger är vanligt i Kina.
– På en restaurang där vi lyckades ta oss in fanns allt från ormar till tröglorier (en nattaktiv halvapa, reds anm) i burar. Man vill hålla köttet färskt, säger Ola Jennersten.
Exotiska djur en statussymbol
Fascinationen för exotiska djur kan dels kopplas till traditionell kinesisk medicin.
– Precis som den traditionella medicinen i västvärlden består den till 90 procent av växter. Men det finns en del som är speciell, med allt från tuppkammar till myrkottsfjäll och malet noshörningshorn som kostar 2 500 kronor grammet, säger Ola Jennersten.
Det höga priset gör att exotiska djur och delar från dessa är en statussymbol i Kina.
– I stället för att ha en Ferrari utanför dörren vill man ha ett ovanligt djur att kunna bjuda sina gäster på. Det är en viktig symbol för rika kineser, säger Ola Jennersten.