Radar · Migration

Frivilligorganisationer räddade nästan 500 flyktingar på tre dygn

Bild tagen under en räddningsaktion i november.

Läkare utan gränser räddade under den gångna helgen 407 flyktingar och migranter under 72 timmar i centrala Medelhavet. Organisationen Sea-eye räddade ytterligare totalt 78 flyktingar ombord på fartyget Alan Kurdi.

Det har varit intensiva dagar på Medelhavet i helgen. Läkare utan gränser har med sitt fartyg Ocean viking räddat 407 människor ur havet vid fem olika utryckningar – alla nattetid, skriver organisationen. De två senaste räddningsaktionerna involverade 184 barn, kvinnor och män, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Människorna som räddats ur havet har varit svaga, kraftigt nedkylda och dränkta i bensin från läckande båtmotorer.

Under måndagseftermiddagen försämrades en kvinnas hälsa kraftigt på grund av brännsår hon fått av den läckta bensinen. Hon flögs med helikopter till Malta tillsammans med sina tre barn, skriver Läkare utan gränser i en uppdatering på Twitter.

Två organisationer, sju räddningsaktioner

Den första räddningsaktionen av fem som Läkare utan gränser genomförde under helgen, 102 personer, inträffade 80 sjömil utanför Libyens kust. Den andra incidenten involverade 82 människor utanför Maltas kust. I både fallen handlade det om överfulla och osäkra gummibåtar. Den sista händelsen handlade också om osäkra gummibåtar, skriver Läkare utan gränser på Twitter.

Efter de två sista räddningsaktionerna hade Ocean viking  407 människor ombord som alla räddats ur sjöodugliga båtar som avgått från den nordafrikanska kusten. Efter evakueringen av den skadade kvinnan och hennes barn kvarstår 403 individer.

Nästan 40 procent av de ombord på Ocean viking är barn under 18 år, varav 132 är ensamkommande barn som reser utan sina föräldrar. Utöver det räddade organisationen Sea-eye 78 flyktingar ombord på sitt fartyg Alan Kurdi från två olika sjöodugliga båtar, rapporterar Info migrants. 

De tre största nationaliteterna ombord på Ocean viking är Bangladesh, Somalia och Eritrea.

Ännu ingen säker hamn

Bara de senaste dagarna har minst 49 personer som påträffats till havs förts tillbaka till Libyen – trots pågående strider och människorättskränkningar, skriver Läkare utan gränser. De har underrättats om minst åtta båtar i nöd. Vintern stoppar inte människor från att fly från Libyen.

– Människorna vi räddar berättar om att säkerhetsläget försämras dag för dag. Konflikten i Libyen är aktiv. Alla europeiska länder och FN vet att det inte är ett säkert land, men 49 människor har tvingats återvända dit, säger Aloys Vimard, koordinator ombord på Ocean viking i ett pressmeddelande.

Räddningsfartyget väntar ännu på en säker hamn att lägga till i.

– När vi skickade en förfrågan om en säker plats att lägga till med de första 92 människorna vi räddade svarade den libyska sjöfartsmyndigheten att vi skulle lägga till i Tripoli, vilket är oacceptabelt. Vi har bett om ett alternativ, men vi vet inte när eller var vi kan lägga till någonstans där det är säkert. Människor ombord frågar, de är rädda att de ska returneras till Libyen, fortsätter Aloys Vimard.

Fartyget Alan Kurdi sätter kurs mot Italien efter att ha nekats gå i land på Malta.

Hittills i år har 870 flyktingar anlänt till Italien via centrala Medelhavet. Hittills i år har totalt 63 dödsfall rapporterats på Medelhavet av den internationella migrationsorganisationen IOM. Av dessa inträffade 58 i östra Medelhavet på väg från Turkiet till Grekland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV