Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Färre djurförsök och snabbare läkemedel med ny teknik

Med hjälp av tekniken mikrofysiologiska system kan forskare utläsa hur våra kroppar reagerar på läkemedel, utan försök på  vare sig levande djur eller  människor.

Ny teknik kan härma hur organ i människokroppen tar upp läkemedel.   ”Metoden kan både göra att det går snabbare att få fram läkemedel och minska på antalet djurförsök”, säger Anna Herland, universitetslektor vid avdelningen mikro- och nanosystem på KTH och en av forskarna i projektet.

Forskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH och Harvard-universitetet i USA har tillsammans tagit fram en teknik som kallas för mikrofysiologiska system.

Genom imitationer av mänskliga organ som njurar, lever och hjärta, och vätska som kan flyta emellan dem i kanaler, går det att utläsa hur läkemedel tas upp och stannar i kroppen.

Forskargruppen har genom den här tekniken till exempel undersökt vilka effekter och biverkningar cancermedicinen Cisplatin kan ha på människan.

Varje reproduktion av ett organ har formen av ett chip och är ungefär lika stort som ett USB-minne. Själva tekniken utförs på en fysisk plattform där forskarna kan studera förlopp och effekter. Nya beräkningsmetoder hjälper dem också i arbetet med att avläsa och kunna förutsäga händelser.

– Den här metoden kan både göra att det går snabbare att få fram läkemedel och minska på antalet djurförsök, säger Anna Herland till Syre.

Hon är en av forskarna i projektet och universitetslektor vid avdelningen mikro- och nanosystem på KTH.

I snitt tar det idag mellan tio och 15 år att få fram ett nytt läkemedel, men det kan också ta betydligt längre tid. Kostnaden ligger inte sällan på tio till 15 miljarder kronor och långt ifrån alla nya mediciner blir godkända och får komma ut på marknaden.

Runtom i världen utförs försök på uppskattningsvis drygt 100 miljoner djur varje år. I Sverige påbörjades försök på över tusen nya djur varje dag mellan 2011 och 2016, enligt stiftelsen Forska utan djurförsök.

Forska utan djurförsök uppger också att ”nio av tio blivande läkemedel visar sig sakna effekt eller ha allvarliga säkerhetsrisker som inte upptäckts i djurtesterna.”

Det finns med andra ord tid, lidande och pengar att spara här. Idag och sedan några år tillbaka provar till exempel olika läkemedelsproducenter den nya tekniken med mikrofysiologiska system.

Finns det några av dem som redan nu har ersatt djurförsök med er teknik?

– Inte ännu, vad vi vet. Men vi har hört att flera använder den som ett komplement när de testar och kommer förhoppningsvis byta ut djurförsöken snart eller på sikt. Med hjälp av den här sortens teknik kan det bli möjligt, säger Anna Herland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV