Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Även jakten borde inskränkas i pandemitider

Just nu är jakten inte bara en fara för djuren utan också för att jägare riskerar att föra coronasmittan vidare, skriver Robin Andersson från organisationen Revolution Rov.

DEBATT. För den befolkning som har flyttat från sin födelseort för att finna lyckan på annat håll i landet är julen extra speciell. Det är nämligen hemvändarnas främsta högtid, då vi umgås med släkt och gamla vänner. Ofta går dessa resor från stad till landsbygd. Inte sällan är därför denna ledighet också förenad med jakt, och i år därmed också en stor smittorisk och spridning av covid -19.

Hela världen står inför restriktioner för att förhindra spridningen av covid-19. Många har blivit av med arbete och försörjning, andra är totalt isolerade från social kontakt och närhet från de människor som de står nära. Så gott som all förnöjelse och underhållning har begränsats eller helt släckts ner i vårt samhälle. För alla förväntas bidra till att stoppa den pågående pandemin. 
Men en hobby som under året har ökat, enligt statistik av försäljningen kring ammunition, är jakt. Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, har i ett pressmeddelande bland annat till och med promotat jakten under rådande omständigheter:
-Jakt är extra mycket rätt, just nu. Du lär dig mer om naturen, får uppleva spännande saker. Och du kan göra det trots en pågående pandemi.

Oavsett om man är jägare sen tidigare eller börjat under pandemin så är det många som nu är långlediga, och det kommer jagas både småvilt, älg och några kommer även ge sig ut på licensjakt på fridlysta vargar efter nyår. Vargjakten är i sig en jaktform som alltid drar till sig flera hundra jägare från hela landet och även från andra länder. 

Men under rådande omständigheter med omfattande smittspridning i vårt samhälle och när hälften av landets regioner ökande sina fall från vecka 50 till 51 kan man ju ställa sig frågan om det verkligen är rimligt? Ska det verkligen jagas just nu, och speciellt i jakter som drar till sig stora mängder folk från olika delar av vårt land? Under normala omständigheter är de flesta jaktlag, alltså varje enskild sammanslutning som bedriver jakt tillsammans, någonstans mellan cirka 6–30 jägare. Olika jaktlag sammanstrålar även ibland för att samarbeta med varandra. Hur många fler blir de inte då som jagar med tillresta släktingar och vänner under julledigheten eller inbjudna gäster specifikt till rovdjursjakt som den kommande vargjakten? 

Det finns redan sen tidigare exempel där jägare har smittat varandra under jakt, och sen fört smittan vidare till sina familjer. 

Illustration: Revolution Rov. 

Värt att förtydliga är också att det inte bara är under själva jakten, i skogen, som smittspridningen kan ske. Utan även runt omkring. Transporten till och från orten man ska besöka. Samåkning i bilar, kollektiva färdmedel som buss, tåg och flyg med alla sina samlingspunkter. Samt till och från jaktplatser under själva jakttillfällena. I slaktboden, runt brasan när jägarna tar en paus och träffas för en fika eller korvgrillning. Sen fortsätter det kanske även på kvällarna när det ska umgås med familj, släkt, vänner och jaktkamrater man inte sett på länge över en middag och något gott att dricka.

Det är inte heller någon hemlighet att medelåldern på svenska jägare är ganska hög och det är inte svårt att lista ut att flera av dem säkert tillhör eller ligger väldigt nära en eller flera riskgrupper. Bara det att majoriteten av jägare är män, är ju en. Så skulle de drabbas av covid-19 är risken även stor för svåra följder som inte bara drabbar dem själva utan även slår hårt mot vår redan ansatta sjukvård.

Just nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska tänka igenom om en resa där många människor träffas verkligen är nödvändig. Så alla hemvändare som planerar att jaga eller renodlade jaktresor borde därför stoppas. Jakt för egen del eller på fridlysta vargar är definitivt ingen samhällsnyttig funktion som måste ske just nu. Utövandet av jakt borde istället inskränkas ordentligt tills pandemin är över. Alla ska ju ta sitt ansvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV