Världens främsta forskare inom biologisk mångfald varnar för fler pandemier, om vi inte går till botten med vad som förorsakar dem: människans exploatering av natur och vilda djur.
Det virus som lamslagit världen tros härstamma från fladdermöss, med myrkott alternativt hund som mellanvärd, visar analyser av virusets arvsmassa.
Men grundorsaken till att covid-19 nått människan är på vår egen arts beteende, skriver toppforskare från IPBES-plattformen, den biologiska mångfaldens motsvarighet till FN:s klimatpanel, i en artikel publicerad 27 april.
”Skenande avskogning, jordbrukets okontrollerade expansion, intensiv odling, gruvdrift och utveckling av infrastruktur, så väl som exploaterandet av vilda arter har skapat en ’perfekt storm’ för sjukdomsspridning”, lyder ett avsnitt.
70 procent av de sjukdomar som uppstår och drabbar människor kommer från kontakt och konflikt med djur, och covid-19 är bara början, tror forskarna, och spår att framtida pandemier kan komma att inträffa mer ofta, sprida sig snabbare, ha större ekonomisk påverkan och döda fler människor. För att hindra det skriver artikelförfattarna att de ekonomiska stödpaket som delas ut i dag måste stärka miljöskydd. De skriver:
”Det kan vara politiskt bekvämt att lätta på miljökrav och ge stöd till industrier som intensivt jordbruk, flyglinjer och fossilberoende energisektorer, men att göra det utan att kräva snabb och grundlig förändring innebär i själva verket ett stöd till uppkomsten av fler framtida pandemier.”
Läs mer: Biologisk mångfald kan bromsa sjukdomsspridning (artikel från december 2019).