Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

”Väntat” att USA:s regering stämmer Google

USA:s justitiedepartement stämmer Google för konkurrensbrott.

USA:s justitiedepartement har lämnat in en stämningsansökan mot Google för brott mot konkurrensreglerna. Google kallar anklagelserna ”djupt felaktiga”. Stämningen var väntad, enligt en svensk konkurrensexpert.

Justitiedepartementet anser att Google agerat konkurrenshämmande för att behålla sitt monopol på marknaden för söktjänstmotorer och annonseringen där. Elva republikanska delstatsjustitieministrar ställer sig bakom regeringen i stämningsansökan.

”Folk använder Google för att de väljer att göra det – inte för att de tvingas till det, eller för att de inte har några alternativ”, skriver en talesperson för Google i ett uttalande som citeras av mediebolaget CNBC .

Hett politiskt

Johan Sahl, enhetschef på Konkurrensverkets enhet för marknadsmissbruk, bedömer att sannolikt väntar en mångårig process i USA, särskilt om regeringens stämning på grund av överklaganden ska passera alla domstolsinstanser.

– Beskedet om stämningsansökan var väntat på det sättet att det har blivit en väldigt het fråga i det amerikanska politiska livet, och det var inte länge sedan som USA:s kongress höll förhör med techjättar som Google, Amazon, Apple och Facebook, säger han till TT.

Tvingad delning

Det amerikanska justitiedepartementet inledde för drygt ett år sedan konkurrensutredningar gällande fyra stora teknikföretag: Amazon, Apple, Facebook och Google.

Rättsfallet mot Google är det största konkurrensmålet på länge, jämförbart med stämningen mot Microsoft 1998.

Microsoft ansågs liksom Google bryta mot USA:s konkurrenslagstiftning och utnyttja sin monopolställning för att omöjliggöra rättvis konkurrens.

Microsoft tvingades när domen fallit dela upp bolaget, något som ansetts ha banat vägen för internets utveckling därefter.

Enorma böter

– Det är inte ofta så här stora mål drivs på det här sättet i USA. Inom EU finns exempel mer nyligen. Google utreds av EU-kommissionen och har tidigare fått väldigt höga böter, i klassen flera miljarder euro, i liknande ärenden som rör konkurrensrättsöverträdelser, säger Johan Sahl.

– Och Google har blivit tvingat att ändra sitt sätt att till exempel att visa sökresultat för att inte gynna sina egna annons- och shoppingtjänster.

Johan Sahl påpekar att det enligt dagens EU-konkurrensrätt inte går att dela upp bolag, dock finns förslag som skulle kunna göra det möjligt i framtiden

– Men i USA finns den möjligheten, även om det är en väldigt ingripande åtgärd som ju får konsekvenser för hur företaget kan bedriva sin verksamhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV