LO:s ordförande Susanna Gideonsson träffar Liberalernas och Centerpartiets partiledare – som krävt att LO ska köras över om anställningsskyddet. Samtidigt kritiserar hon Vänsterpartiet för hotet att fälla regeringen.
Regeringen är överens med Liberalerna och Centerpartiet om att bygga en ny lagstiftning om anställningsskyddet på den uppgörelse mellan Svenskt näringsliv och tjänstemannafacken i PTK som LO sa nej till i början av oktober. De båda borgerliga partierna anser att LO försuttit sin chans genom att nobba avtalet och att de inte ska ges inflytande när lagen nu ska tas fram. Nu uppvaktar LO de båda partierna för att ge sin syn på saken.
Förra fredagen träffade LO-ordföranden Susanna Gideonsson centerledaren Annie Lööf och inom kort kommer hon också att sitta ner med Liberalernas partiledare Nymko Sabuni.
– Jag vet inte om man kan hoppas att de ger så mycket, men det är viktigt att beslutsfattare i alla partier inser hur det ser ut på svensk arbetsmarknad. Av alla som går till jobbet i dag omfattas drygt hälften av LO. Att göra en lagstiftning som utesluter mer än halva arbetskraften verkar jättekonstigt, säger Susanna Gideonsson.
Vänsterpartiet stod i centrum för debatten under Jonas Sjöstedts sista tid som partiledare. Hotet att fälla regeringen om lagen om anställningsskydd (las) luckras upp gav stor uppmärksamhet som tycks ha gett utdelning i stigande opinionssiffror under hösten.
Men nu talar mycket för att initiativet glidit Vänsterpartiet ur händerna. Därmed ska frågan utredas på nytt och när ett ett förslag väl är färdigt är det kort tid till nästa val. Det talar för att regeringen slingrat sig ur hotet om misstroende.
Vill inte ha Vänsterpartiets hjälp
Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar har sagt att hotet att fälla regeringen ska verkställas om LO körs över. Men LO-förbunden är splittrade i frågan och Sussana Gideonsson vill inte ha Vänsterpartiets hjälp. Hon är kritisk till hur partiet drivit frågan.
– Jag vänder mig mot all politisk inblandning. Det svensk arbetsmarknad behöver är trygghet, att då ha ett politiskt spel där man hotar regeringen ser jag inte bidrar till det. Det är oerhört onödigt, säger Susanna Gideonsson.
Svenskt näringslivs och PTK:s uppgörelse innebär att antalet undantag från turordningsreglerna minskar från fem till tre jämfört med las-utredningens förslag. Samtidigt menar en del fackliga företrädare att uppgörelsen innebär mer långtgående förändringar än utredningen när det gäller vilka personliga skäl som godtas för att säga upp anställda. Susanna Gideonsson menar att det som saknas för att LO skulle kunna acceptera uppgörelsen är regler mot otrygga anställningar.
– De bitar som kvarstår är de krav om trygga anställningar som Svenskt näringsliv sa nej till. Daglöneri, behovsanställningar, timme-för-timme-anställningar, allt fler har den typen av anställningar, särskilt i LO-kollektivet. Bara fyra av tio LO-kvinnor har en fast heltidsanställning, säger hon.
Nooshi Dadgostar avböjer intervju med Syre.