Energi

Dagens datum: 27/7

Den amerikanska kulturpersonligheten Gertrude Stein dog i dag för 74 år sedan.

I dag har Marta namnsdag.

Marta är ursprungligen arameiskt och betyder matmor. Namnet kom hit på 1430-talet. Medelåldern för den som kallas Marta är 48 år. Knappt 7 000 personer heter Marta, med eller utan h, cirka 3 300 tilltalas så eller har det som första förnamn.

I dag är det sjusovardagen. Den har fått sitt namn efter legenden om sju kristna personer som murades in i en grotta där de sov i ett par hundra år i stället för att dö. I det gamla bondesamhället sade man att den som sov länge på sjusovardagen skulle sova i sju månader. 

Ur historien

För 74 år sedan, 1946, avled den amerikanska kulturpersonligheten och författaren Gertrude Stein, 72 år gammal. I början av förra seklet blev hon en av Paris mest berömda personer där hennes konstnärliga salonger var en mötesplats för tidens avantgarde. Med livskamraten Alice B Toklas var hon en av de första att öppet leva i ett lesbiskt förhållande.

För 20 år sedan, 2000, öppnades det första internetkaféet i Iraks huvudstad Bagdad. Iraks regim med Saddam Hussein i spetsen erbjöd därmed en möjlighet för irakier att ta del av internet. Men alla hemsidor gick inte att besöka från datorerna.

För 110 år sedan, 1910, startade Stora Kopparbergs kraftverk Bullerforsen i Dalälven i Borlänge. Stadens första kraftverk användes fram till 1998.

21 höga militärer inom den grekiska militärjuntan, ställdes inför rätta i Grekland för 45 år sedan, 1975. Ledaren Georgios Papadopoulos dömdes till livstids fängelse.

Marina Schiptjenko, musiker och gallerist, fyller 55 år i dag.

Födelsedagar

Olle Waller, 73 år: För 73 år sedan, 1947, föddes sexualupplysaren Olle Waller. Han har varit sex- och samlevnadsexpert i tv-programmet ”Fråga Olle”, gjort dokumentärer och föreläst i skolor. Han har också varit utbildare på Lafa – Landstinget förebygger aids. Olle Waller växte upp i Älvsjö söder om Stockholm.

Marina Schiptjenko, 55 år: För 55 år sedan, 1965, föddes Marina Schiptjenko, gallerist och musiker. Sedan 1991 driver hon konstgalleriet Andréhn-Schiptjenko i Stockholm tillsammans med Cilène Andréhn. Hon har parallellt haft en musikerkarriär i synthpopgenren med grupper som Vacuum, Julian & Marina och Page och har haft internationella framgångar med popgruppen Bodies Without Organs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV