Kostnaden för att förhindra en ny pandemi i världen beräknas uppgå till två procent av den totala kostnaden som coronaviruset har orsakat. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Science. Det är satsningar på att komma tillrätta med avskogning och handel med vilda djur som behövs.
260 miljarder dollar över en 10-årsperiod. Så mycket är den troliga prislappen för att få slut på handeln med kött från vilda djur i Kina, att övervaka handeln med vilda djur, att minska den tropiska avskogningen med 40 procent, att få till ett kontrollsystem för tidig upptäckt av sjukdomar hos vilda och tama djur samt att minska risken för överföring av sjukdom till boskap och tamdjur.
Detta är ändå bara drygt 2 procent av de 11,5 biljoner, alltså 11 000 miljarder som coronaviruset beräknas ha kostat världen i form av BNP-bortfall och ökad dödlighet.
”Det är naivt att se på Covid-19-pandemin som en en-gång-om-århundradet-händelse,” sa professor Andrew Dobson vid Princeton University i USA, som ledde analysen, till the Guardian. ”Som med allt vi gör mot miljön, kommer de snabbare och snabbare, precis som klimatförändringar.”
Bakom studien står en rad forskare inom miljö, medicin, ekonomi och miljövård. De betonade att investeringar i att förebygga nya virusutbrott kan vara den bästa försäkringen vi har för såväl mänsklig hälsa som ekonomin.
En nödvändig del av åtgärderna, och även den som beräknas kosta mest, är att stoppa handeln med vilda djur i Kina. Det beräknas kosta närmare 20 miljarder dollar om året och vara ett tufft uppdrag, då det är en stor bransch med starka intressen.
”Jag blev chockad över antalet anställda: det är flera miljoner”, sade Andrew Dobson till The Guardian.
Forskarna poängterade att även de nätverk som ska motverka illegal handel med djur i världen är grovt underfinansierade. Nätverket i Sydostasien har en årlig budget på 30 000 dollar, medan globala CITES, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, har en årlig budget på sex miljoner dollar.
Studien är en i raden av den senaste tidens uppmaningar om att behandla roten till coronapandemin och inte bara dess verkningar.
Stéphane De La Rocque, veterinär vid WHO, sa till The Guardian att studien var välbehövlig och att ledarna efter Covid-19 börjar förstå frågan: ” Det är första gången vi verkligen har haft en diskussion om djurliv [och sjukdom] och insåg att vi inte har något övervakningssystem för djurliv. ”