Radar · Miljö

Kunskap om kemikalier kan förebygga allergier

 Provtagning på en allergimottagning, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset i Stockholm.

Över 4 300 vanliga kemikalier i vårt samhälle kan utlösa kontaktallergi. Forskare som har tagit fram en förfinad testmetod efterlyser mer samarbete mellan kemister och hudläkare för att kunna förebygga problemen.

När huden har reagerat på en molekyl så kommer kroppen ihåg det resten av livet. Så kallad kontaktallergi betecknas som en livslång sjukdom. Och trots åtgärder som EU:s kemikalielagstiftning REACH ökar vissa allergier i samhället dramatiskt.

Kontaktallergi kan vara svår att upptäcka själv. Vid första kontakt med ett allergiframkallande ämne kan det ta 30 dagar innan kroppen visar symtom på den här typen av allergi som yttrar sig i eksem och svullnad. Vid så kallad direktallergi reagerar kroppen mycket snabbare.

Om man fortsätter att exponera kroppen för ett allergiframkallande ämne kan inflammationen bli kronisk. Då fortsätter immunsystemet att attackera materialet i fråga oavbrutet.

– Vi behöver öka den allmänna förståelsen för vad en fördröjd kontaktallergi egentligen innebär. Många tror att de drabbats av direktallergi när de får utslag, men vid kontaktallergi kan reaktionen dröja flera veckor, säger Yolanda Hedberg, kemiforskare och docent på KTH, i ett pressmeddelande.

Samverkan

– Kemister och hudläkare behöver samarbeta för att hantera det växande problemet med allergier, fortsätter hon. 

Hon påpekar att det kan vara svårt för till exempel läkare och tandläkare att själva avgöra om det rör sig om fördröjd kontaktallergi vid exempelvis implantat.

Yolanda Hedberg har varit med och tagit fram en kemiskt förfinad diagnosmetod för hudallergier, i samarbete med Region Stockholm. Den nya kunskapen som hon har bidragit till, tillsammans med forskarkollegor, kan öka antalet korrekta diagnoser. Genom ökad kunskap om kemikalier går det att förebygga livslånga allergier, menar hon.

– Vi har studerat allergiska reaktioner som orsakas av vardagliga produkter som smink, implantatmaterial, kläder och skor, berättar Yolanda Hedberg och fortsätter:

– I dag är det svårt att helt undvika allergiframkallande ämnen, de förekommer nästan överallt. Som forskare hjälper vi redan i dag allergiutsatta branscher, exempelvis mot kromallergi som kan orsakas av cement och arbetshandskar. Få känner till att läder ofta är kromgarvat, och att även skor kan ge svåra allergiska besvär.

Skönhetsbranschen är extra utsatt för starkt allergiframkallande ämnen och särskilt vanliga är problemen på frisör- och nagelsalonger.

– Alla som får utslag på grund av ämnen de hanterar i sin yrkesvardag måste tänka till och skydda sig i tid, eftersom en utvecklad kontaktallergi kan göra att man tvingas byta jobb, varnar Yolanda Hedberg.

Och för den som vill göra olika kosmetiska behandlingar hemma, rekommenderar hon att testa preparatet först.

– Mitt bästa tips är att alltid genomföra de allergitester som rekommenderas på förpackningarna före skönhetsbehandlingar som hårfärgning, piercing, lösnaglar, lösögonfransar, ansiktsmasker och tatueringar. Man behöver dessutom vänta minst ett par dagar för att upptäcka eventuell allergi. Allvarliga allergiska reaktioner kan i värsta fall bli livshotande.

Hela 35 procent av alla kvinnor och 17 procent av alla män beräknas enligt Yolanda Hedberg i dagsläget ha utvecklat nickelallergi.

– Nickelallergi är den vanligaste formen av kontaktallergi. Den som drabbas kan få eksem vid kontakt med metall i bland annat glasögon, klockor, skärp, verktyg och nycklar. Och vi ska komma ihåg att ytterligare 4 300 kemikalier i vårt samhälle kan utlösa kontaktallergier.

Yolanda Hedberg handleder just nu ett Vinnova-finansierat kandidatexamensprojekt om hälsofarliga ämnen i tatueringsfärger, som beräknas vara färdigt i maj 2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV