Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. Planer på att släppa ut stora mängder kloakvatten ut i Öresund har väckt uppståndelse i både Sverige och Danmark. Nu avslöjar danska TV2 Lorry att betydligt större mängder kloakvatten har släppts ut i havet de senaste åren. De 290 000 kubikmeter avloppsvatten som stoppats är bara en droppe i havet jämfört med de över 35 miljarder liter orenat avloppsvatten som släppts ut i Öresund från Köpenhamns kommun under perioden 2014 till 2018.

Tusentals demonstranter i flera städer i Ecuador protesterade på måndagen mot Lenín Morenos ekonomiska åtgärder för att bekämpa coronakrisen.  Ökad inlämning av elavfall. Över 147 000 ton elektronik lämnades till återvinning under 2019, enligt statistik från El-Kretsen. Det är en liten viktuppgång jämfört med 2018. Även antalet dumpade elprodukter ökade.

Händer i dag:
• EU-ministrarna håller webbmöte.
• Givarkonferens för migranter och flyktingar från Venezuela. Plats: Bryssel, Belgien
• Myndigheterna PTS, MFD och DIGG arrangerar en nät verksdag om digital inkludering. Digin skulle ha gått av stapeln i Stockholm men har ställts om till ett helt digitalt arrangemang. Mer info på PTS hemsida: www.digin.nu
• Ungern: Regeringen väntas lämna förslag om att avsluta pågående nödläge.
• Riksrevisionen publicerar granskning om Arbetsförmedlingens tjänst Stöd och matchning (STOM), som upphandlats enligt lagen om valfrihetssystem (LOV).

”Livet är en sexuellt överförbar sjukdom med 100 procent dödlighet, så vi kan vara säkra på en sak, vi ska alla dö.” – Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag infaller mors dag i Polen. Den firas traditionellt genom att barn tillverkar kort som de dekorerar med blommor eller papperspyssel, där de skriver personliga meddelanden till sina mammor.

DET HÄNDE DÅ

För 70 år sedan, 1950, beslutade riksdagen i närmast total enighet att den nioåriga grundskolan skulle införas. Därmed skulle den sortering upphöra som gjordes i sjätte klass, där vissa gick vidare till realskolan och andra fortsatte två år i folkskolan. Alla skulle få likvärdig grund inför eventuella gymnasiestudier. Men det dröjde nästan 20 år innan grundskolan hade införts i alla kommuner.

För 95 år sedan, 1925, genomdrev den socialdemokratiska regeringen en försvarsnedrustning. Kustbefästningar och 16 arméförband försvann och flottan krympte. Med första världskriget i färskt minne trodde beslutsfattarna att ingen skulle vilja upprepa ett sådant vansinne. I stället kunde försvarspengarna användas till att bygga upp ett välfärdssamhälle.

Sångarstjärnan Carola Häggkvist gifte sig för 30 år sedan, 1990, med den norske predikanten Runar Sögaard i Livets ords kyrka i Uppsala. Carola bytte namn till Sögaard och tillsammans fick de sonen Amadeus. År 2000 skiljde sig paret och Carola tog tillbaka sitt efternamn.

1 672…

…sekunder, nästan 28 minuter, befann sig en frisbee i luften denna dag 1984. Gynnsamma vindar gjorde att en kastare i USA kunde sätta det imponerade rekordet, som fortfarande gäller.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV