Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Hårt tryck på Sverige inför budgetstrid

Inte läge för stela tankar, manar EU-parlamentets talman David Sassoli, som vill att Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike går med på att satsa större summor mot coronakrisen.

Hur mycket? Och blir det lån eller bidrag? Och vem ska betala?
Frågorna är många inför onsdagens stora coronapaket från EU-kommissionen.

Klart är att trycket kommer att bli hårt på Sverige och dess likasinnade att gå med på en rejäl satsning.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska presentera sitt förslag till ett ”återhämtningsinitiativ” tillsammans med en uppdaterad långtidsbudget vid lunchtid på onsdagen.

”Initiativet” väntas bestå av en tvåårig återhämtningsfond för de länder som drabbats hårt av coronakrisen.

Fondens storlek är mer osäker, även om kommissionens tidigare generalsekreterare Martin Selmayr i en intervju i Österrike räknar med att det blir 500 miljarder euro – precis som Tyskland och Frankrike gemensamt föreslagit på förhand.

Bidrag eller lån?

Enligt Selmayr är det in i det sista oklart om hur stor del av pengarna som ska ges i bidrag och hur mycket som ska vara lån.

Tyskland och Frankrike vill att allt ska vara bidrag och tycker att EU gemensamt ska låna ihop stödpengarna och sedan också gemensamt betala tillbaka under en längre period.

Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark har dock kontrat med att allt borde vara lån, som dessutom ska betalas tillbaka specifikt av de länder som använder stödet.

Press på Sverige

Lånetanken gillas dock inte av framför allt de hårt coronadrabbade länderna i Sydeuropa.

Italienska regeringspartiet PD har bett övriga socialdemokrater i Europa att sätta press på S-regeringarna i Stockholm och Köpenhamn. EU-parlamentets talman David Sassoli manar i sin tur den ”frugala fyran” att ”vara medvetna om hur allvarliga utmaningar vi står inför”.

– Jag vädjar till deras ansvarskänsla. Alla tjänar på EU:s inre marknad och de länder som gör invändningar är några av dem som har tjänat mest. Nu är det inte läge för stela tankar, sade Sassoli till en grupp korrespondenter i Bryssel i måndags.

Fakta: Budget och återhämtning

EU-kommissionen ska på onsdagen presentera sitt förslag till ett återhämtningsinitiativ för coronakrisens ekonomiska effekter.
Stödet väntas ligga på minst 500 miljarder euro, även om EU-parlamentet krävt ända upp till 2 000 miljarder.
Ett stort tvisteämne är hur mycket som ska vara rena bidrag och hur mycket som ska ges i lån och i så fall enligt vilka villkor.
Samtidigt väntar ett reviderat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021-27.
Kommissionens gamla förslag motsvarar 1,13 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst (BNI).
Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike har hittills sagt nej till förslaget och krävt att det måste räcka med 1,0 procent.
TT NYHETSBYRÅN

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV