Nu vill Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lätta på villkoren för att få uppehållstillstånd förlängt enligt gymnasielagen från 2018, rapporterar SVT Nyheter. Uppehållstillstånd villkoras mot fast arbete – något som under pandemin blivit svårare att få.
För den som fått tillfälligt uppehållstillstånd på grund av gymnasielagen är det nödvändigt att hitta ett fast arbete inom sex månader för att få stanna i Sverige efter avslutade studier. Omkring 7500 ungdomar fick chansen att gå klart gymnasiet på grund av den här gymnasielagen, också kallad nya gymnasielagen. För den som får arbete efter avslutade studier finns möjlighet till permanent uppehållstillstånd.
Coronapandemin har påverkat arbetsmarknaden. Därför är det nu svårare för den som klarat av sina gymnasiestudier och sen behöver ett arbete för att få stanna i Sverige. Flera partier vill därför mildra villkoren.
Villkor skapar oro och stress
Många upplevde först lättnad när lagen gick igenom. Men villkoren som måste uppfyllas för att få stanna har istället skapat både oro och stress.
– När lagen gick igenom kände jag mig lättad. Men när jag såg reglerna så tänkte jag att det här blir svårt, säger Mohammad Zare till SVT Nyheter.
Bland de partier som varit emot lagen redan innan den klubbades igenom finns Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Den allt tuffare arbetsmarknaden under pandemin har fått Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet att säga att de vill se att villkoren mildras så fler kan omfattas så som det var tänkt. Socialdemokraterna är emot att förändra villkoren.