I dag startar en namninsamling för basinkomst. Målet är att nå en miljon underskrifter så att Europeiska kommissionen lägger fram ett förslag om att utreda basinkomst i EU. Någon som sprider uppropet är Hannah Lemoine, ordförande i BIEN Sverige och även ledarskribent på Syre. BIEN står för Basic income earth network.
Basinkomst, som tidigare kallades medborgarlön, går ut på att alla invånare i ett land ska få en grundplåt att leva på. Pengarna ska komma regelbundet och det ska inte finnas några krav på motprestation. Nu startar en namninsamling med målet att få EU att utreda basinkomst.
Hannah Lemoine, hur skulle det kännas om namninsamlingen fick in en miljon underskrifter?
– Om man skulle lyckas få ihop en miljon röster så skulle det innebära att en miljon människor vet vad basinkomst är. Det skulle betyda jättemycket om de har tagit ställning för att EU ska utreda frågan. Men det är viktigt att veta att en miljon namn räcker alltså inte för att införa basinkomst i EU utan innebär bara att frågan lyfts.
Hur troligt är det att ni kommer få in en miljon namn tror du?
– Förra gången det skedde en liknande namninsamling var 2012–2013 och då fick man in 285 000 underskrifter. Men då fanns inte namninsamlingen digitalt utan man var tvungen att gå ut på gator och torg och samla in namn. Nu finns den digitalt och det gör att chansen ökar att få ihop dessa. Basinkomst-nätverket har dessutom blomstrat och frågan har lyfts upp mycket nu på grund av coronapandemin. Jag tror att det är ett bättre läge nu än någonsin.
I uppropet står inget om vilken nivå som basinkomsten ska ligga på utan det lämnas till EU att utreda. Hur mycket tycker du att basinkomsten borde vara?
– Eftersom det är ett upprop till EU så måste det vara upp till varje land att bestämma nivån för basinkomsten när ekonomierna ser så olika ut. Vi inom BIEN tar inte ställning till vilken nivå som basinkomsten ska ligga på för det finns så mycket skilda åsikter. Men grunden för basinkomst är att man ska kunna leva på den.
Men är det inte viktigt att få reda på en summa om folk ska kunna ta ställning till ifall de är för eller emot basinkomst?
– Det kan också vara farligt, för det skulle kunna skrämma bort folk från frågan. Det är svårt att uttrycka sig tvärsäkert vilken summa som skulle bli rimlig. Det får nog bli en process där man fasar in den så att man upptäcker i fall vissa grupper får det sämre och kan åtgärda det. Tanken med basinkomst är att om vi ska bygga ett golv istället för ett skyddsnät måste vi se till att ingen blir inbyggd i källaren.
Vissa menar att skatterna skulle bli väldigt höga om basinkomst infördes. Hur tänker ni att den skulle finansieras?
– Först och främst är det grundläggande att man byter ut det befintliga skyddsnätet och blir av med den administration och byråkrati som det innebär. Men sen finns väldigt många olika varianter på hur man skulle kunna finansiera en basinkomst. Vissa beräkningar visar på att om man skulle införa en enhetlig moms på 25 procent igen skulle bara den kunna täcka upp kostnaden för basinkomst, beroende på vad nivån ligger på.
Det finns också idéer om olika miljöskatter som skulle gå tillbaka till folket i form av en basinkomst. Dessutom finns det en variant om att införa en skatt på automatiseringen. Skulle du byta ut en människa mot en robot i produktionen skulle dess arbete också beskattas, inte bara människans.
Vad gör ni i BIEN Sverige för att namninsamlingen ska få 1 miljon underskrifter?
– Vi arbetar väldigt mycket digitalt i och med att vi inte har några fysiska träffar, och det gäller att hålla frågan levande eftersom man ju ändå har ett helt år på sig från och i dag 25 september, säger Hannah Lemoine.