EU agerar i fallet med den dödsdömde svensk-iraniern Ahmadreza Djalalis.
Teheran meddelar att en brittisk-australisk forskare, dömd för spioneri, släpps i utbyte mot tre i utlandet fängslade iranier.
Samtidigt som utrikesminister Ann Linde (S) verkar för att dödsdomen mot svensk-iraniern Djalali inte ska verkställas, kommer understöd från Bryssel. Peter Stano, talesman för EU:s utrikeschef Josep Borrell, säger sig vara mycket upprörd över vad som hänt.
Tyska ambassaden i Iran
”I det här steget är vi i kontakt med den svenska regeringen och Tysklands ambassad i Teheran som representerar EU lokalt. Vi söker mer information, inklusive från iranska myndigheter”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.
Stano betonar att EU är en stark motståndare till dödsstraffet, oavsett vilken situation som gäller: ”EU anser att dödsstraff är inhumant och inte avskräcker från brott. Det innebär en oacceptabel kränkning av mänskliga rättigheter och människans integritet, samtidigt som eventuella misstag inte går att korrigera.”
Det intensiva diplomatiska arbetet för Djalalis öde pågår samtidigt som oväntat besked kom att dömda akademikern Kylie Moore-Gilbert blivit frigiven och utväxlad mot tre icke namngivna iranier, meddelar det av Iran styrda mediebolaget Irib, rapporterar AFP.
Greps på konferensresa
Moore-Gilbert, som är brittisk och australisk medborgare, greps på en konferensresa i Iran i september 2018, och hon dömdes till tio års fängelse för spionage. Rättegången genomfördes i hemlighet och Iran bekräftade hennes dom först senare.
Hon är verksam på Melbournes universitet med islamiska studier som inriktning.
Enligt obekräftade uppgifter ska de tre iranier som släppts ha varit frihetsberövade sedan de brutit mot ekonomiska sanktioner riktade mot Iran.
I ett brev som Moore-Gilbert lyckades smuggla ut under sin fångenskap skrev hon att hon hade vägrat gå med på att arbeta som spion för Iran; och att tiden i det fruktade Evinfängelset hade ”allvarligt skadat” hennes mentala hälsa.
Enligt BBC hade hon senare flyttats till det beryktade fängelset Qarchak.