En bekant ville veta vad ett djurförsök egentligen kan innebära, mer specifikt. Jag kom inte längre än till elchockerna förrän hon fått nog.
”Det är inte utmattande, inte ens intensivt, det motsvarar en promenad.” Så står det i ansökan om den del av försöket där möss med svåra ledsmärtor tvingas springa på löphjul under tolv timmar i syfte att studera hur fysisk aktivitet och sömnbrist påverkar smärta. När mössen inte orkar springa längre och slutar röra sig utsätts de för elchocker. Möss är bytesdjur så det naturliga för dem är att fly och gömma sig så de springer i panik. Det får en del som håller på med djurförsök att tro att möss älskar att springa.
Det kan låta betryggande att alla djurförsök som utförs i Sverige först ska ha godkänts av en djurförsöksetisk nämnd. Om försöket är godkänt av en etisk nämnd måste det väl vara en garant för att det genomförs på ett etiskt riktigt sätt? Namnet på nämnderna är tyvärr inte vad jag tror de flesta förknippar med etik. Nämnden väger nyttan för människan mot lidandet för djuren utifrån en extrem mänsklig maktposition. Resultatet är att djuren nästan alltid befinns väga för lätt.
Den mänskliga maktpositionen förstärks av att det inte finns någon som kan företräda djuren och överklaga ett beslut om djurförsök, inte ens om den etiska nämndens beslut strider mot lagstiftningen. Djuren saknar nämligen partsstatus och anses inte beröras av försöket i lagens mening.
Många vill nog tänka att det är livsnödvändig forskning som bedrivs för att bota cancer och andra allvarliga sjukdomar, men merparten av djurförsöken i Sverige är grundforskning. Det betyder att djurförsöken inte är direkt kopplade till specifika läkemedel utan det är ett mer allmänt kunskapssökande som eventuellt leder till något på sikt.
I dag används djurfria metoder som låter som science fiction. Vad sägs om en digital tvilling, en hjärna på chip eller cancerforskning med hjälp av konstgjord spindeltråd? Men många forskare är tyvärr kvar i det gamla. Alla djurförsök kan inte ersättas ännu, men vi kan börja kräva att regeringen ser till att fler djurfria metoder utvecklas och att skarpare krav ställs på att använda mer moderna metoder.
I ansökan som jag citerade i början ingår även något som kallas forced swim test. Musen placeras i en vattenfylld bägare som är omöjlig att ta sig upp ifrån. Musen tvingas simma och kämpar så länge den orkar. Denna skendränkning är kraftigt ångestframkallande. Läkemedelsbolag som Pfizer, Johnson & Johnson och Astra Zeneca har slutat använda testet, men på Karolinska institutet har det godkänts av den djurförsöksetiska nämnden.
När djurförsöket är färdigt är det inte som när ett husdjur tryggt och värdigt somnar in. ”Djuret hålls i svansen och nacken fixeras. Ett snabbt ryck i svansen utförs som bryter djurets nacke.”
Trots allt detta klarar nio av tio blivande läkemedel ändå inte tester på människor. Människor är, trots allt, inte möss.
Djurförsöket jag beskrivit delar av uppmärksammas just nu av Djurrättsalliansen. Via deras hemsida går det att mejla Karolinska Institutet.
För snart ett år sedan adopterade jag en hemlös katt från Katthemmet i Vaxholm. Ett bra beslut!
Vintern kommer, katthemmen är fulla och många hemlösa katter behöver få komma in i värmen.