Nästan fyra av tio svenska hushåll har haft brist på vatten under de senaste fem åren, men få har beredskap för att hantera vattenbrist. Det visar två nya undersökningar från analysföretaget WSP.
37 procent av hushållen i Sverige med kommunalt vatten har under de senaste fem åren drabbats av vattenbrist, enligt en undersökning från analys- och teknikkonsultföretaget WSP. Samtidigt saknar 73 procent av hushållen beredskap för att bli utan vatten under längre tid än ett dygn.
– Egentligen finns det vatten så det räcker till alla i Sverige, även med en fortsatt växande befolkning. Problemet är att vattnet inte alltid finns på rätt plats eller av rätt kvalitet, säger Anna Dahlman Petri, VA och vattenexpert på WSP.
Enligt henne behövs en rad åtgärder. Den första är att kommunerna tar itu med renoveringen av landets 190 000 kilometer långa vattenledningsnät på framtiden.
– Vi kommer att behöva transportera det längre sträckor och ha en mer avancerad produktion vilket i sin tur leder till ökade kostnader. Samtidigt har vi en utmaning med gamla och dåligt underhållna VA-ledningar där så mycket som 25 procent av det dricksvatten som produceras inte når fram till hushåll och företag, fortsätter Anna Dahlman Petri.
Hon vill även se krav på att företag ska rena vatten som de använder, liksom möjligheter att använda orenat vatten för verksamheter där dricksvatten inte behövs och planer för hur vattnet ska prioriteras vid kommande kriser.
De nya undersökningarna visar även att 67 av 98 tillfrågade kommuner redan i dag har påverkats av klimatförändringarna – men bara drygt var fjärde har tagit fram planer för klimatanpassning.
Klimatberäkningar visar att extremt väder, som skyfall och värmeböljor kommer att inträffa oftare i framtidens Europa.