Hettan har redan lett till eldningsförbud i flera kommuner. För att undvika eldförvirringen från rekordsommaren 2018 har reglerna stramats upp.
I år är det lättare att få koll på vad som gäller där du befinner dig.
Den som minns torrsommaren 2018 kanske också kommer ihåg förvirringen som rådde kring vad som egentligen var förbjudet.
– 2018 hade vi en massa olika former av eldningsförbud. Det är kommunen och länsstyrelsen som rent lagligt kan förbjuda eldning utomhus och liknande förebyggande åtgärder mot brand. Omfattningen av förbuden kan vara olika, säger Patrik Perbeck, enhetschef på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Olika regler gällde i olika kommuner, på vissa håll var både grillning och eldning i tunna tillåtet, medan andra förbjöd allt som hade med eld att göra. Det orsakade både frågor och en massa missförstånd, förklarar han.
– Det var också en mycket extrem situation då.
Sedan dess har MSB tagit fram en vägledning till kommuner och länsstyrelser kring hur eldningsförbuden bör se ut, berättar han, men det är fortfarande varje kommun eller länsstyrelse som bestämmer hur förbudet ska utformas.
Styra nationellt
– Vi har tagit fram en vägledning för att försöka styra nationellt. Oftast är det tillåtet att elda på iordningställda grillplatser i naturen. Men även det kan förbjudas om brandrisken är hög.
Grunden är att det är förbjudet att elda i skog och mark. Att grilla i sin egen villaträdgård är dock okej på de flesta håll, förklarar han.
– Om eldningsförbuden utformas utifrån det vi har skrivit ska man aldrig behöva fundera över om det är tillåtet att grilla i sin villaträdgård, om den ligger i tättbebyggt område. Syftet är ju att förhindra omfattande skogsbränder, och trädgårdar i bebyggda områden innebär inte någon risk för det.
Nu, när värmen har legat över delar av landet länge, börjar det bli riktigt torrt på sina håll. Några områden har redan skärpt eldningsförbuden, och det kan mycket väl komma på fler håll. Men eldningsförbuden gäller lokalt eller regionalt, och för den som exempelvis vandrar, cyklar eller seglar kan det vara knepigt att veta vad som gäller just där man råkar befinna sig.
Söka information
– Nej, men oftast så kan man ta reda på det i förväg. Information finns på kommunens och länsstyrelsernas webbplatser. Om det är torrt i en kommun så är det antagligen också torrt i grannkommunen, säger Patrik Perbeck.
För att samla informationen har också en eldningsförbudskarta tagits fram på sajten krisinformation.se. Där framgår med färgmarkeringar var det är förbjudet att elda.
Till exempel går det nu att utläsa att det råder förbud mot eldning i delar av södra Sverige, samt i ett brett band snett över Mellansverige från ostkusten upp till och med Jämtland. I Bengtsfors och Dals-Ed är det särskilt torrt, med skärpt eldningsförbud som lyser rött på kartan. Kartan är helt ny, och har tagits fram av MSB. Informationen rapporteras in av länsstyrelserna.
Fakta: Elda eller inte elda
Kommunerna och länsstyrelserna beslutar om eldningsförbud, utifrån risken för brand i skog och mark.
Brandriskprognoserna visar nu att det är stor, eller på sina håll mycket stor, risk för antändning i större delen av landet, och att risken för spridning också är stor eller mycket stor från Östersjökusten och upp över hela den norra delen av landet.
Eldningsförbud råder nu i stora delar av landet. På sajten krisinformation.se finns information om var det är tillåtet eller förbjudet att elda i skog och mark.
Källa: MSB och SMHI
TT