Startsida - Nyheter

Zoom

Tomma hotell räcker inte för hemlösa under pandemin i USA

I Portland, Nordöstra USA, protesterade i augusti hemlösa utanför stadshuset för att de anser att hotellrum inte räcker som åtgärd för de hemlösa.

Tusentals amerikanska hemlösa står inför en bister vinter. I New York fick Manhattanbor bort dem från hotell som politikerna anvisat – och i Kalifornien har många hotell vägrat ställa upp. Samtidigt växer hemlösheten, vilket skapar protester.

Manhattan är ett av New Yorks absolut dyraste bostadsområden, kryllandes av rika personer som är liberala och kulturellt intresserade. Men nyligen fick de grannar som skiljde sig åt från mängden.

Staden hade sedan april sett till att husera in 9 500 hemlösa på 63 hotell, eftersom härbärgen var överfulla, sängarna stod ofta för tätt, de hemlösa behövde skyddas mot smittan och många hotellrum stod ändå tomma. 
I juli var det Manhattans tur.

Men här möttes strategin med protester. Dagen efter att de 283 hemlösa hade flyttat in på hotell Lucerne på övre västra Manhattan skapades facebook-gruppen Upper West Siders for Safer Streets, rapporterar New York Times.

Medlemmarna anklagade de boende på hotellet för att vara hotfulla mot fotgängare, kissa utomhus och sälja droger på öppen gatan. I skrivande stund har gruppen över 15 000 medlemmar.

Men inte nog med det. Några av de fast boende på Manhattan skapade också en ideell organisation och hyrde in en advokat som hotade med att stämma staden.

De hemlösa får också stöd

Inte alla på Manhattan är dock emot att de hemlösa får bo på hotellet.

– Det är inte brottsligt att vara hemlös, men vi behandlar dem som om de vore kriminella, säger Amanda Fialk, Manhattanbo till New York Times.

Dessutom har en grupp som är för att de hemlösa ska få bo på hotellet också bildats. Gruppen ”UWS Open hearts initiative” beskriver sig själva som en sammanslutning av grannar som vet att i tuffa tider måste folk gå samman och öppna sina hjärtan för de som är mindre lyckade. ”Ja till medmänsklighet på din bakgård!” står det på deras Facebook-sida. Och på twitter skriver de ”If Black Lives Matter, you need to be willing to let Black Lives live NEXT TO YOU.” Men deras Facebook-grupp har bara 1 045 medlemmar.

De hemlösa måste flytta ut från hotellet

Den 8 september fick de som protesterade mot de hemlösa på hotellet på Manhattan igenom sina krav. Stadshuset ändrade sitt beslut och de hemlösa kommer behöva flytta ut.

– Det är en sorgens dag när stämningshot leder till att stadshuset drar tillbaka sina beslut. Vad sänder det för budskap att de som har råd att hyra dyra advokater är de som får sin vilja igenom? skrev den demokratiska politikern Helena Rosenthal, som själv bor på Manhattan, på twitter.

Under ett möte där politikerna, de hemlösa och ”UWS Open hearts initiative” träffades utanför hotellet, och som filmades och lades upp på Facebook, sa hemlöse Jumaane Williams:

– Jag bor här och går till jobbet. Jag sover inte hela dagarna. Jag vill inte skuldbelägga de människor som är upprörda, men det finns också människor här som vill leva och som vill ha ett bättre liv.

För få hotellplatser i Kalifornien

Även i Kalifornien såg delstaten till att fixa fram hotellrum åt de hemlösa. Men platserna har varit för få. Los Angeles har till exempel över 60 000 hemlösa och hittills har bara runt 4 100 människor blivit inhysta i hotell, vilket är långt från länets mål på 15 000 personer.

Ett problem är att vissa hotell inte har velat ställa upp, enligt en ny rapport, skriver Los Angeles Times. En hotellkedja har uppgett att det skulle skada deras varumärke, ett annat hotell säger att deras främsta långivare hade hotat att dra sig ur finansieringen. Dessutom är det flera hotell som uppger att de har haft fullt upp med att upplåta rum åt vårdpersonal och människor som fått diagnosen covid-19. Samtidigt berättar en av hotellägarna att det blev väldigt komplicerat att skriva avtal om att inhysa hemlösa, eftersom hotellen innan dess behövde få beslutet godkänt från en rad intressenter, långivare och försäkringsbolag.

Även i länet Orange County, som angränsar till Los Angeles i Kalifornien, har antalet rum varit för få. Enligt tidigare beräkningar har länet runt 7 000 hemlösa, men man fick bara fram 692 rum på olika hotell och motell, rapporterar Los Angeles Times.

Prästen Deniz Kritz, som under många år följt de hemlösa och är aktiv i samverkansorganisationen ”Housing is a Human Right OC”, menar att projektet med att få fram hotellrum var underdimensionerat från första början.

– Det fanns aldrig några försök att ge ett hotellrum till alla som bodde på gatan, säger han till Los Angeles Times.

Enligt tidningen dog nästan dubbelt så många hemlösa i Orange County, 146 stycken, mellan april och augusti i år jämfört med samma period förra året. Coronapandemin är en indirekt orsak, anser Deniz Kritz, eftersom länet inte har haft tillräckligt mycket uppsökande verksamhet och att många hemlösa dragit sig för att söka vård under coronapandemin. Därtill har sommarens värme och de aktuella bränderna förvärrat läget.

Aktivister protesterar – köp upp hotellen

Deniz Kritz har under lång tid protesterat för att Orange County, Kalifornien, ska göra mer för de hemlösa under pandemin. Nu vill han att länet ska köpa upp hotellen.

– Det här är rätt tillfälle. Hotellen är billigare än tidigare. Det skulle rädda liv, säger han.

I Los Angeles går organisationen Street Watch LA ut ännu hårdare och anser att staden borde beslagta hotellen. Kravet bygger bland annat på att många hotell redan får subventioner, alltså ekonomiskt stöd från staden för att överleva.

Förutom detta har en rad demonstrationer genomförts för att människor som inte kan jobba ska slippa betala hyran och på så vis undvika hemlöshet, rapporterar Los Angeles Times.

Organisationen ”AIDS Healthcare Foundation” är en av flera grupper som har protesterat mot hur Los Angeles tar hand om sina hemlösa. Här står de utanför stadshuset och kräver att länet börjar tänka nytt och ta till radikala åtgärder för att skapa bostäder åt de hemlösa som på senare tid har ökat. Foto: Jordan Strauss/TT

Hemlösa har ockuperat hotell och bostäder

Redan innan pandemin var det också flera hemlösa som tog saken i egna händer. I Oakland, Kalifornien, tog en familj över ett hus som stod tomt i väntan på renovering och lyckades övertyga bostadsbolaget att få köpa det.
Det inspirerade en grupp mammor i Los Angeles som i mars tog över en liten bungalow som ändå stod tom. Deras plan var att ta över ytterligare hus som ändå ingen använde, rapporterar Los Angeles Times.

– Jag är mamma till två döttrar. Jag behöver ett hem. Det finns dessa hus som är lediga och de tillhör samhället. Nu under coronaviruset vill de att vi ska vara hemma i karantän, men vissa av oss saknar ett hem, sade Martha Escudero, 42, som under de senaste 18 månaderna hade bott på soffor hos vänner och familjemedlemmar.

I maj gick även en hemlös man in på ett hotell i Los Angeles för en rundvisning. Väl inne på ett av rummen vägrade han att lämna det med hänvisning till att han skulle dö ute på gatan under coronapandemin.

I Philadelphia, USA, bosatte sig aktivister och hemlösa i tältläger och vägrade flytta på sig förrän staden fixade fram permanenta och billiga bostäder. Foto: Matt Slocum/TT

Skapade tältläger i protest mot hemlösheten

Under flera månader protesterade hemlösa och aktivister också i Philadelphia, östra USA. Staden hade visserligen upplåtit åtminstone ett hotell åt hemlösa personer som var i behov av karantän. Men det räckte inte och i somras bildades ett tältläger i en park med hundratals personer som även hade kopplingar till Black Lives Matters rörelsen. De vägrade flytta på sig om inte staden ordnade fram lägenheter med billiga hyror och permanenta bostäder till de hemlösa.

Staden gick dem delvis till mötes och fixade fram en del tillfälliga bostäder samt vård till människor med covid-19, men aktivisterna i tälten var inte nöjda utan ville ha mer permanenta lösningar. Den 12 september i år varnade polisen för att gå in i tältlägret och ta bort det helt.

Att just Philadelphia har haft så stora protester är inte förvånande, menar Elizabeth Beck, professor i socialt arbete på Georgia State universitetet.

– De har ända sedan 1980-talet då Homeless Union bildades haft ett stort antal tältläger och ockuperade hus. Det finns även flera andra starka gräsrotsrörelser där som drivs av fattiga, hemlösa eller före detta hemlösa personer, skriver hon i ett mejl till Syre.

Men Philadelphia är inte ensamma om att tälta i protest. Ett liknande tältläger sattes även upp utanför stadshuset i Portland, Maine, i nordöstra USA i augusti. Även där hade de hemlösa krav på att politikerna skulle skaffa fram permanenta bostäder och ansåg att hotellrummen inte var tillräckliga.

Förutom tältprotesterna finns även en rad tältläger som bildats endast för att ha någonstans att bo. Men dessa ses inte med blida ögon och röjs ofta bort av polisen något som är fel, anser Eric Tars från the National Homelessness Law Center, som uttalar sig om tältläger i Salt Lake City, Utah, rapporterar Kuer.  Detta eftersom han anser att tältlägren ger bättre skydd mot covid-19 än de härbärgen som staden erbjuder. Samtidigt kräver organisationen att fler hotell ska upplåtas åt de hemlösa.

Las Vegas vägrar upplåta hotellrum

Samtidigt är det inte alla delstater som låter hemlösa bo på hotell. I Las vegas som har 147 000 hotellrum lät politikerna människor i stället sova direkt på asfalten på en parkeringsplats i våras. Men behandlingen av dem möttes av rejäla protester och därför byggde man istället ett tältläger där hemlösa som hade covid-19 eller uppvisade symtom kunde få bo och få vård.

I somras planerade staden dock att stänga igen tältlägret. Istället ska nu ett redan befintligt center för hemlösa förstärkas och ett stödprogram sättas in för att hjälpa de människor som riskerar att bli hemlösa, rapporterar Las Vegas Review Journal.

Expert: Ökningen beror på nyliberalismen

Sedan 2018 har hemlösheten ökat, och på grund av coronapandemin är nu ännu fler utan bostad. Elizabeth Beck, professor i socialt arbete på Georgia State universitet, anser att protesterna har uppstått för att människor ”har fått nog” av nyliberalismen som hon menar har utarmat det sociala stödet.

– Coronapandemin förstärkte ojämlikheterna och Black Live Matters-rörelsen påminde oss om kraften i att anordna massprotester. Dessutom har fattigdomen nu hamnat på den politiska agendan eftersom människor oroar sig för sin framtida ekonomi, skriver hon i ett mejl till Syre.

Enligt henne fortsätter protesterna bland de hemlösa, även om de inte är lika stora som i våras.
– Varför de har minskat vet jag inte, men jag undrar verkligen över det, skriver hon.

USA:s president Donald Trump anser dock inte att nyliberalismen är orsaken till att hemlösheten har ökat sedan 2018, utan pekar på att många delstater som drivs av demokratiska politiker har hög hemlöshet.

Enligt Vita huset har dessa demokratiska politiker försvårat regelverket för företagare och har haft för höga skatter, vilket skulle ha utarmat det sociala stödet, rapporterar bland andra tidningen Sacramento Bee,

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV