Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Sverige har tecknat ännu ett vaccinavtal

Vaccinsamordnare Richard Bergström och socialminister Lena Hallengren under en tidigare pressträff om arbetet med Sveriges vaccinstrategi.

Sverige har nu tecknat ytterligare ett avtal med en vaccintillverkare – Curevac. Därmed är det svenska behovet av vaccin mot covid-19 mer än fyllt.

Avtalet omfattar 4,5 miljoner doser vilket ger vaccin till 2,25 miljoner människor. Det skulle till exempel räcka till alla över 65 år.

Sverige har nu tecknat avtal med fyra vaccintillverkare, vilket täcker mer än hela befolkningen, om alla vaccin blir godkända.

– Vi vet att det kostar lite mer och att vi troligen får mer än vad vi behöver, men alternativet vore att vi riskerar att stå utan, och det vill regeringen inte riskera, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Regionernas ansvar

Det blir regionerna som praktiskt kommer att stå för att genomföra vaccinationerna.

– Vi kommer att få göra prioriteringar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Först i kön står äldre över 70 år, andra personer i riskgrupp, samt personal inom vård och omsorg. Först därefter kommer resten av allmänheten ifråga.

– Vaccinationerna kommer att vara ett viktigt verktyg för att vi ska komma ur den här pandemin, säger Carlson.

Men han påminner om att det bara är en del av verktygen och att det ännu inte finns ett godkänt vaccin.

Var fjärde skeptisk

Undersökningar visar att en fjärdedel av svenskarna är negativa till att vaccinera sig. Därför kommer det att behövas mycket transparens kring godkännandeprocessen och om exempelvis biverkningar, enligt Lena Hallengren och Johan Carlson.

– Jag hoppas att vi ska se samma vaccinationsgrad som vi ser i andra sammanhang, det vill säga en väldigt hög sådan, säger Lena Hallengren.

– Det är inte meningen att människor ska tvingas till vaccination, utan att man ska se nyttan för sig själv och hela samhället.

Johan Carlson tror att den negativa inställningen kan ändras när det väl finns ett godkänt vaccin.

– Ju mer tiden går kommer vi att veta om biverkningar, för jag tror att det är det som människor är rädda för. Min övertygelse är nog att med en öppen attityd och öppna data, så kommer fler och fler tycka att det är en bra idé att vaccinera sig, säger Carlson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV