Fler än varannan svensk har ingen eller dålig kunskap om de globala klimatmålen – Agenda 2030. Det visar en ny Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Afry.
För fem år sedan antogs FN:s globala mål för hållbar utveckling av medlemsländerna med målsättningen att lösa klimatkrisen samt minska fattigdom och orättvisor senast år 2030. För att de ska vara möjligt att nå de globala målen är det nödvändigt med samarbeten på olika plan – mellan regeringar, näringsliv och civilsamhälle.
Hälften saknar kunskap
I Sverige har hållbarhetsfrågan och klimatkrisen klättrat allt högre upp på agendan under de senaste åren, bland annat i samband med extremtorkan och de stora skogsbränderna 2018 samt Greta Thunberg och Fridays for future-rörelsen. Trots det saknar fler än varannan svensk kunskap om innehållet i Agenda 2030. Detta enligt en färsk undersökning från Novus och Afry, där hela 52 procent av de tillfrågade svenskarna uppger att de har dålig eller ingen kunskap alls om målens innehåll eller vad de innebär.
I undersökningen, som också har genomförts i Danmark, Finland och Norge, har 35 procent av svenskarna svarat att de knappt känner till eller har hört talas om FN:s globala mål. Danmark sticker ut som det land med lägst kännedom, där motsvarande siffra ligger på 59 procent.
– För att fatta rätt beslut krävs kunskap – därför är det något oroande att kunskapen och kännedomen om de globala målen är så låg i samhället. Det visar hur viktigt vårt arbete är om vi ska lyckas ställa om under de kommande tio åren, säger Jonas Gustavsson, vd för Afry, i ett pressmeddelande.
Svenskar mest pessimistiska
Resultatet visar också svenskarna är de mest pessimistiska, där en stor majoritet, 87 procent, inte tror på att målen kommer att uppnås fram till 2030. Här följs Sverige av Danmark med 80 procent, Norge med 77 procent samt Finland där siffran ligger på 76 procent.
Kunskapstest bekräftar
För att öka kunskapen om FN:s globala mål och kartlägga och mortarbeta okunskap inom området har stiftelsen Gapminder i samarbete med Afry tagit fram ett kunskapstest på 18 frågor. En förstudie av testet som har gjorts i Sverige, Norge, Danmark och Finland pekar åt samma håll som Novus undersökning – kunskapen om de globala målen är mycket låg.
I förstudien fick respondenterna 18 frågor med tre svarsalternativ vardera som handlade om de globala hållbarhetsmålen. Åtta av tio svar var fel.
– Våra tester visar gång på gång att det finns en utbredd systematisk okunskap om vår omvärld. Vi testar nu kunskapen om de globala målen eftersom det är avgörande att vi har rätt kunskap om vi ska lyckas lösa våra allra största utmaningar – annars riskerar vi att fokusera på fel saker, säger Anna Rosling Rönnlund, medgrundare av Gapminder foundation.
Om undersökningen
Opinionsundersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Arfy mellan den 20 och 27 oktober 2020. Totalt genomfördes 1 036 slumpmässiga och representativa intervjuer av allmänheten (18–79 år) i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Förstudien till kunskapstestet gjordes i samband med denna undersökning.
Arfy
Ett internationellt företag inom teknik, design och rådgivning.
Gapminder
Oberoende svensk stiftelse som grundades 2005 av Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling och Hans Rosling.
Verkar för att bidra till en positiv global utveckling genom att göra statistik om sociala, ekonomiska och klimatrelaterade frågor lättillgänglig och enkel att förstå.