Joe Biden, USA:s tillträdande president, börjar välja sina närmaste medarbetare — och på listan finns både väntade och överraskande namn. ”Det är viktigt att den nya finansministern har en förmåga att hitta vägar framåt med kongressen”, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.
Att den erfarne diplomaten Antony Blinken blir utrikesminister är ganska väntat, anser Erik Åsard, professor emeritus i statsvetenskap.
– Blinken har varit medarbetare till Biden när han var senator. Det var inte ett så överraskande val, säger Erik Åsard till TT.
Han konstaterar att utrikespolitik är Bidens stora intresseområde.
– Han har specialiserat sig på det området, och det innebär att han har en stor kompetens och känner världsledare. Till skillnad från Trump och Pompeo är Biden en utpräglad internationalist. Han tycker inte om den här “America first”-linjen. Så det blir en stor omställning även där, precis som i klimatfrågan, säger han.
"Harmonisk relation"
James McCormick, professor i statsvetenskap vid Iowa State University, är inne på samma spår:
– Blinken är en konservativ liberal som kommer att försöka få USA att spela en ledande roll på den internationella arenan. Han kommer försöka att vara samarbetsvillig och arbeta genom internationella institutioner. Det tror jag är nyckeln med att bygga upp förtroendet hos allierade som USA kan ha tappat under Trumpregeringen, säger han.
Jake Sullivan föreslås för den viktiga posten som nationell säkerhetsrådgivare.
Att Sullivan och Blinken har erfarenhet från utrikesdepartementet och koll på maktnivåerna i byråkratin gör att de snabbt kan komma in i arbetet, tror James McCormick.
– De har jobbat ihop tidigare, så det borde bli en rätt harmonisk relation. Den nationelle säkerhetsrådgivaren har kommit att dominera utrikespolitiken och beslutsfattandet, så det blir intressant hur väl de här två arbetar ihop, säger han.
Att ha rutin behöver dock inte bara vara av godo.
– En fråga som lyfts är om de kommer med något nytänk i amerikansk utrikespolitik, med tanke på deras inblandning i Obamaregeringen, säger McCormick.
Och i klimatfrågor blir det den tidigare utrikesministern John Kerry som blir presidentens särskilda sändebud.
– Det är intressant, men inte så oväntat att han får en sådan speciell post. Han har arbetat med den frågan under senare år, säger Åsard.
Ignorerat klimatfrågan
Samtidigt understryker han att det inte bara är Kerry utan hela regeringen som handlägger frågor som berör klimatet.
– Man har de senaste åren haft en politik där man har ignorerat klimatfrågan. USA hoppade av Parisavtalet, men där har Biden sagt att landet ska gå med i igen. Så det blir en 180-graders sväng för USA, och där kommer Kerry spela en viktig roll, säger Erik Åsard.
Senare i dag ska en kandidat till finansministerposten ska presenteras, och enligt samstämmiga medier i USA blir det favorittippade Janet Yellen. Hon var chef för centralbanken Federal Reserve från 2014, men fick inte förnyat förtroende av president Trump 2018.
Enligt Robert Bergqvist är rollen som finansminister i USA något av en “dold position”, vilket hänger samman med att den ekonomiska politiken utformas mycket i dialog med kongressen.
– Jag tycker att man kan lyfta blicken, för man vet inte hur senaten kommer att se ut. Det kommer att betyda väldigt mycket för Bidens ekonomiska politik och vilket manöverutrymme den nya finansministern får, säger han.
Tufft med finanspolitiken
Om Republikanerna behåller majoriteten i senaten blir det betydligt tuffare för Biden att kunna driva sin finanspolitik och den kan till och med bli “vingklippt”, tillägger han.
– Men båda sidor i USA är medvetna om att landet är i behov av finanspolitisk stimulans.
– Den som blir finansminister behöver ha god kunskap om penningpolitiken, säger Bergqvist.