”Är det inte ovanligt tyst från SD nu?” frågade min kollega plötsligt under ett av våra digitala möten i veckan. Nu brukar jag inte hålla mig uppdaterad på SD mer än nödvändigt, men jag insåg att hon hade rätt. Sedan Jimmies (möjligen Lamotte-inspirerade) resa till Turkiet med syfte att håna flyktingar för tre veckor sedan har det varit väldigt vindstilla på högerkanten, med undantag för några skarpa uttalanden för nu mer än tio dagar sedan om att Sverige borde stänga skolorna.
Kanske beror det på att det har uppdagats att det är just precis människor som varit ute och rest och sedan återvänt till Sverige som tagit med sig smittan hit, och det ser ju inte så snyggt ut med Jimmies senaste ”nöjesresa” i åtanke. Mer troligt är väl dock att det beror på att det inte finns någon enighet bland partiets medlemmar kring hur coronakrisen ska hanteras, och att fortsätta på linjen kring att Sverige måste agera hårdare genom att stänga skolor och begränsa antalet människor som får träffas i grupp faktiskt skulle riskera att skada Sverigedemokraternas förtroende bland sina väljare.
I Sifo:s senaste undersökning som publicerades i morse kan man hitta stöd för den teorin. Där har 1 327 personer ställts frågan om de anser att de åtgärder som införts i Sverige för att minska spridningen av viruset 1) tar för lite hänsyn till ekonomin till förmån för landets folkhälsa, 2) tar för lite hänsyn till landets folkhälsa till förmån till ekonomin eller 3) är väl avvägda mellan landets folkhälsa och ekonomin. Det gick även att svara på ett fjärde alternativ – vet ej.
Om det hade funnits stöd hos SD:s väljare gällande stäng-allt-linjen som Jimmie tidigare höjt rösten för hade man kunnat förutspå att flest av dem som uppgett att de röstar på SD skulle ha svarat alternativ 2, att det tas för lite hänsyn till landets folkhälsa. Men det gör de inte. Istället visar siffrorna något väldigt intressant.
Där nästan alla andra partiers sympatisörer håller en tämligen tydlig gemensam linje inom partigrupperingarna, sticker SD ut på flera sätt i sina svar. 32 procent menar att åtgärderna faktiskt är väl avvägda (inte dåligt från ett parti som i förra Sifo:n för någon vecka sedan bara hade 12 procent som uppvisade något som helst förtroende för regeringens hantering av coronakrisen).
28 procent menar, liksom Jimmie, att man tar för lite hänsyn till folkhälsan, medan 22 procent tvärtom anser att det är ekonomin man tar för lite hänsyn till. Även på svarsalternativet ”vet ej” skiljer SD ut sig, där 17 procent av deras tillfrågade väljare svarat att de inte vet, till skillnad från runt 10 procent bland de andra partierna (förutom MP där bara 4 procent inte visste vad de tyckte).
Det är alltså ganska spretigt i åsikterna kring hur Sverige borde agera i denna kris inom väljarstödet för SD, på ett vis som inte alls går att se bland de andra partierna (där alla generellt tycker att det är väl avvägt – med undantag för Moderaterna som vill se mycket mer hänsyn till ekonomin, föga förvånande).
SD gör förmodligen det politiskt riktiga genom att sitta still i båten just nu. Frågan som återstår att se är hur relevant SD:s politiska linje kommer anses vara när det inte längre är flyktingar som står i skottlinjen i krishanteringen.
Solen skiner, alltid nåt.
Volvo permitterar 20 000 arbetare men delar ändå ut vinst till aktieägarna.