Sjukvården och samhället går på knäna men på många håll märks också medborgerlig mobilisering. Ett initiativ med konkret resultat går ut på att 3D-printa delar av skyddsutrustning.
Samtidigt som stora delar av samhällsapparaten tycks vara lamslagen och stora delar av internet drabbat av panik råder febril verksamhet av mer lösningsorienterat slag på olika håll i landet. Viljan att vara till nytta går som en positiv röd tråd genom domedagsstämningen. Grannar sätter upp lappar och erbjuder hjälp att handla, vårdpersonal applåderas i skymningen och kreativa initiativ poppar upp från både privatpersoner och företag.
Ett sådant initiativ är Facebook-gruppen Sjukvårdshjälpen som sätter vårdgivare, företag och frivilliga i kontakt med varandra. Gruppen har ungefär 2300 medlemmar som postar flitigt: Ett mindre företag i plastbranschen vill erbjuda sina tjänster, någon har gjort en instruktionsvideo för hur man tillverkar visir, på annat håll diskuteras vilka kliniska och juridiska regler som gäller när det rör tillverkning av skyddsutrustning, någon annan behöver OH-papper till ett äldreboende samtidigt som någon just frågat vart man kan skicka in dito.
Våg av printade visir
Ett av de företag som gruppen kontaktade är 3D-verkstan i Stockholm. De jobbar med olika 3D-tjänster men hade som så många andra stängt ned kontoret och jobbade hemifrån.
– Många kände sig ganska hjälplösa och vi funderade på hur vi skulle kunna hjälpa till, med vår kompetens. Vi kan printing utan och innan och har ett stort antal skrivare, säger säljchef Patrik Rosén.
Skyddsvisir är något av allt som har blivit en bristvara; Patrik Rosén berättar hur medarbetarna satt förra helgen och designade 5–6 olika varianter av visirhållare. De utvärderade designen tillsammans med kontakter inom vården och kom slutligen fram med ett förslag. Under helgen har de själva printat ut uppåt 500 stycken samtidigt som de återkopplade till Facebook-gruppen.
– Vi vill även räcka ut en hand till communityt, det finns många företag som har 3D-skrivare idag, arkitektfirmor och liknande. Gensvaret har varit enormt! Under veckan kommer det nog att skölja in en våg av printade visir. Det blir ju dock ohållbart att dumpa utrustningen direkt på sjukhusen så vi fungerar som en mottagningscentral, där vi desinficerar och packar för vidare distribution.
Testas av Nya Karolinska
3D-verkstan har också fått ett stort antal overhead-blad skänkta till sig. Planen är att skicka med ett antal blad till varje visir. Halvstyv plast och hålslagare är det enda som behövs förutom själva visiret.
Hittills har designen laddats ned 2000 gånger och den har även spridits internationellt. Då USA har en annan hålslagarstandard finns också en amerikansk version av designen.
En ny produkt kan emellertid inte bara börja användas utan vidare, i synnerhet inte med tanke på de säkerhetsföreskrifter som omgärdar sjukvård. Patrik Rosén förklarar att de är mitt uppe i diskussioner med Arbetsmiljöverket och andra instanser och inväntar dessas besked.
– Men vi har tagit emot samtal från ett tiotal vårdcentraler här i Stockholm. De behöver utrustning nu, och dessa visir anser de vara bättre än inget visir, som är det nuvarande läget på många ställen. Vi har också lämnat fyra stycken till testning på Nya Karolinska. Vår förhoppning är att de kan trycka på från sitt håll också, så att vi får börja ge ut dessa till alla som behöver inom vården.