Radar · Politik

Brist på el i Sydsverige – då blir det olja

Oljekraftverket i Karlshamn används normalt sett endast under vintermånaderna, men startades under tisdagen.

I går puttrade Sveriges enda oljekraftverk igång. Carl Bildt rasade på Twitter över avvecklade kärnkraftverk, men orsakerna till bristen på el är flera.

Oljekraftverket i Karlshamn används som reservkraft när elen från de vanliga energikällorna inte räcker till. Normalt sker det under vintermånaderna, men under tisdagen bidrog stillastående vindkraftverk i högtrycksvädret till att reservkraftverket drogs igång.

Den före detta statsministern Carl Bildt (M) hörde till dem som tog tillfället i akt och argumenterade för kärnkraft.

”Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraft?”, twittrade han.

Han får mothugg av Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt som påpekar i Aftonbladet att inte det bara är de avvecklade reaktorerna som står stilla.

Rost och maneter

Under våren och försommaren har flera av Sveriges reaktorer dragits med problem. Bland annat står Ringhals 3 stilla på grund av rostangrepp och Ringhals 4 kör på halv effekt sedan maneter kommit in i kylintaget, skriver Sveriges natur.

Lorentz Tovatt menar att låga oljepriser är ett viktigt skäl till att oljekraftverket drar igång och anser att Carl Bildts angrepp är missriktat.

– Han ska akta sig för att kasta sten i glashus. Hans parti har alltid drivit på för att oljan ska vara billig, och det är just därför vi sitter i den här situationen nu, säger han till Aftonbladet.

Totalt sett har Sverige överskott på el och exporterar mer el än man importerar. Överskottet beräknas växa de närmaste åren, främst till följd av att vindkraften kommer att fördubbla sin kapacitet under perioden, enligt branschorganisationen Svensk vindenergis prognoser.

Trots det totala överskottet är det periodvis brist på kapacitet, främst runt Stockholm och Malmö. Skälet är att elnäten inte räcker till för att transportera strömmen dit den behövs. En stor del av elen produceras av vattenkraft i norr, medan konsumtionen är störst i söder.

Energimarknadsinspektionen har fått regeringens uppdrag att analysera kapacitetsbristen och föreslå lösningar. I oktober ska myndigheten presentera vad de kommit fram till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV