EU-parlamentet har röstat igenom en resolution som kräver förändringar i unionens långtidsbudget. Om inte ”förslaget förbättras” hotar parlamentet att rösta ned budgeten senare i år.
Med 465 röster för och 150 röster mot antog Europaparlamentet en resolution som kräver förändringar i EU:s långtidsbudget.
Resolutionen uppmanar till förhandlingar för att ”förbättra förslaget” – och varnar samtidigt för att parlamentet kan komma att rösta ned långtidsbudgeten om så ej sker.
Manfred Weber, gruppledare för konservativt kristdemokratiska EPP anser, precis som ledare för en del andra grupper, att det behövs mer pengar för att utveckla starkare europeisk kustbevakning, hälsoskydd, forskning och utveckling, försvar och bistånd.
– Vi anser att långtidsbudgeten inte ger ordentliga svar på utmaningarna de närmaste sju åren. Den måste vara mer framtidsorienterad, säger han.
Michel försökte övertyga
Tidigare under dagen talade sig EU:s permanente rådsordförande Charles Michel varm för både långtidsbudgeten och coronastödpaketet – bägge resultat av helgens segdragna toppmötesförhandlingar – när han besökte parlamentet.
– Min övertygelse är att detta ögonblick är centralt i europeisk historia. Vi agerade snabbt och omgående, sade Michel.
Enligt Charles Michel kommer pengarna – 7 700 miljarder kronor i coronastöd och drygt 11 000 miljarder kronor i långtidsbudget för åren 2021–2027 – att räcka långt när det gäller att hantera pandemins ekonomiska följder i Europa.
EU-parlamentet väntas rösta om långtidsbudgeten i slutet av året. Däremot har parlamentet inget att säga till om när det gäller coronastödpaketet, trots att det är kopplat till budgeten.
– Debatten som vi inleder nu handlar egentligen om den mening och riktning som vi vill ge detta europeiska projekt de närmaste åren, sade Michel.
Svårsmälta nedskärningar
Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte på torsdagen parlamentet, och beklagade då att coronastödpaketet kommer att leda till budgetnedskärningar för EU.
– Ja, vi lyckades undvika ytterligare nedskärningar som vissa medlemsstater ville ha, men den här långtidsbudgeten är svårsmält. Och jag vet att den här kammaren känner likadant, sade von der Leyen.