Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Sårbart och särat på Göteborgs filmfestival

Anna Odells nya film, Undersökningen, premiärvisas på Göteborgs filmfestival och delar av den går att se i en specialbyggd salong.

Idag är det dags för Göteborgs drygt fyra decennier gamla filmfestival. Med nya grepp som män med makt i gynekologstol och fokus på feministisk samtidsfilm.

Har du vad som krävs för att sätta dig i en kvinnas position? Det är en stående fråga från Anna Odell i hennes nya film Undersökningen. Där samtalar hon med en rad kända män om sårbarhet, svaghet och empati. Jan Guillou, Mark Levengood och Thomas Bodström är några av dem.

Anna Odell har tidigare gjort de uppmärksammade filmerna Återträffen och X & Y. Hon  är också verksam som konstnär och slog igenom 2009 med det mycket debatterade verket Okänd, kvinna 2009–349701, där hon bland annat simulerade ett självmordsförsök på Västerbron i Stockholm.

Den som har suttit med blottat kön och särade ben i en gynokologstol vet hur det kan kännas. Och långt ifrån alla gillar den formen av utsatt position. Hur reagerar männen i filmen på erbjudandet om att få testa och se hur det kan kännas vid en undersökning av kvinnliga genitalier?

Vilka tackar ja och vilka tackar nej? Det får den som ser filmen veta. Publiken på Göteborgs filmfestival får också möjlighet att se delar av Undersökningen i en specialbyggd visningssal som simulerar en gynekologmottagning. De visningarna går under namnet The Gynecological Cinema Chair.

– Män kan ofta sitta med särade ben och ta plats, säger Anna Odell i ett pressmeddelande. Ställningen i en gynstol är i princip densamma, man bara tippar den bakåt.

Det nya i år är också den så kallade 50/50-visionen, med hälften kvinnor och hälften män som regissörer festivalfilmerna. Det är inte bara ett önsketänk utan en konkret realitet i år.

När nu temat för festivalen är feministisk samtid, är väl ändå den andelen av kvinnor en rätt låg siffra i sammanhanget? När nu filmvärlden fortfarande är så pass mansdominerad som den är.

81 procent av Europas filmregissörer är män. I USA ligger siffran på 96 procent. ”En mer jämställd filmindustri skulle leda till intressantare filmer med större skärpa och fler perspektiv.” Det säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg i festivalens programblad.

Andra filmer på festivalen som har regisserats av kvinnor är till exempel Amanda Kernells Charter. Den handlar om en kvinna som flyr på en charterresa till Kanarieöarna med sina barn när hon är rädd för att förlora vårdnaden om dem.

Årets invigningsfilm på Göteborgs filmfestival är Maria Bäcks Psykos i Stockholm, där en mamma och hennes dotter reser till Stockholm och på väg dit blir mamman psykotisk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV