Påven Franciskus har uttryckt sig positivt om basinkomst, även kallat medborgarlön. Men svenska katolska kyrkan vill inte ta ställning i frågan. Och den svenska delen av katolska biståndsorganisationen Caritas ifrågasätter om Påven verkligen syftade på universell basinkomst i sina uttalanden.
I dag på julafton brukar Påven hålla midnattsmässa i Peterskyrkan i Rom som direktsänds i svensk tv. I år tidigareläggs den och i skrivande stund är det oklart vad han kommer att säga. Men vem vet, kanske kan det handla om basinkomst? För det har han uttalat sig om tidigare.
I sitt påskbrev i våras skrev han att coronapandemin kunde vara en orsak till att överväga basinkomst. Och nu under hösten gjordes en lång intervju som gavs ut i boken Let us dream där han också uttrycker sina sympatier för basinkomst. I bokens sista avsnitt säger Francis:
”Jag tror att det är dags att utforska begrepp som den universella basinkomsten (UBI), även känd som ”negativ inkomstskatt”: en ovillkorlig schablonbetalning till alla medborgare, som kan fördelas genom skattesystemet”, enligt tidningen America the jesuit review.
Svenska katolska kyrkan säger varken bu eller bä
Men i Sverige vill inte katolska kyrkan ta ställning för eller emot basinkomst.
– Det varierar i olika länder och i olika stift, men i Sverige har katolska kyrkan den hållningen att vi inte lägger oss i sakpolitiska frågor, säger Anna Bieniaszewski Sandberg, kommunikatör i Katolska kyrkan i Sverige.
Den katolska biståndsorganisationen Caritas gick dock i höstas ut med att de vill att en minimi-inkomst införs i Europa. Men minimi-inkomst är inte samma sak som basinkomst, enligt George Joseph, generalsekreterare för Caritas Sverige.
– Den handlar om att alla stater ska ha ett socialt skyddsnät, ungefär som vi har i Sverige, säger han.
Men i Sverige är det ju många som faller mellan stolarna. Vore det inte ett skäl att införa basinkomst?
– Det finns brister i vårt system och vi är oroade över denna utveckling som vi sett under mer än tio år. De utsatta i samhället blir ännu mer utsatta. Men vi i Caritas är inte för universell basinkomst. Vi har diskuterat basinkomst i 10-15 år och vissa i nätverket är för medan andra menar att det vore omöjligt, säger George Joseph.
”Påven syftade på minimi-inkomst”
Han ifrågasätter också att Påven verkligen uttryckt sitt stöd för basinkomst.
– Påven betonade att det vore intressant att utforska basinkomst, men att det krävs mer forskning. Han syftar på att alla människor har rätt till värdigt liv och att stater ska ha ett socialt skyddsnät, särskilt nu under corona. Det har blivit en feltolkning, säger George Joseph.
Caritas är dock för en omfördelning av resurserna.
– Det finns ingen anledning att ha det så ojämlikt som vi har det i dag där allting ackumuleras till en procent av jordens befolkning. Vi måste våga drömma om ett annat system för att skydda människor och den skapelse vi har. Miljöfrågan kommer också in här, det hänger ihop, säger George Joseph.