På Karolinska institutet, bortom höga grindar och låsta dörrar, utsätts kännande individer för lagligt, och av staten subventionerat, djurplågeri. Astrid Fagræus Laboratorium (AFL), vid Karolinska institutet, är det är det enda laboratoriet i Norden som använder apor i djurförsök.
År 2009 anlände de fem aporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox från en kritiserad anläggning i Kina, där både hundar och apor föds upp till djurförsök. I dag är aporna runt 14 år gamla, och därmed de äldsta av de 56 apor som hålls på AFL.
Den långa och trista fångenskapen inne på laboratoriet varvas med de påfrestande och traumatiska försöken. Och även utanför dessa försök sker det incidenter där aporna skadas. Aporna på Karolinska institutet är intvingade i onaturliga, små och kala miljöer där de aldrig kan få utlopp för sina naturliga beteenden – samtidigt som de är tvingade att bo tillsammans med andra apor som de inte själva har haft möjlighet att välja att leva med.
Detta leder till att det kan uppstå bråk, med mer eller mindre allvarliga skador och sår som följd. I de journaler som upprättas på de apor som är instängda på Karolinska institutet kan man exempelvis läsa följande: ”Bitsår höger fot”, ”Extremt stressad, 236 slag/minuten”, ”Blåmärke”, ”Stödjer inte på vänster arm”, ”Småsår och blåmärken vid ankomst”, ”Kräks”, ”Gått ner i vikt”, ”Kalla händer”, ”Bitmärke mage”, ”Sår båda sidor buk”, ”Spänd”, ”Sytt i pannan 14 stygn” och “Sår på höger överarm och sår på höger underarm. Båda cirka 10 cm långa, suterade. Sår på höger lår, drygt 5 cm långt”.
På grund av människors förkastliga djursyn anses aporna vara lovliga byten att använda sig av i försök och utsätta för lidande, trots att de är unika individer som känner smärta, rädsla och obehag – precis som du och jag.
Vi i Djurrättsalliansen önskar att Karolinska Institutet låter de fem äldsta aporna – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox – omplaceras till en djurfristad där de kan få leva sina återstående år.
Dessa individer är lämpliga kandidater att “pensionera”. Vi har därför sträckt ut en hand och meddelat Karolinska Institutet att vi kan ordna med detta, vilket de dock har avböjt med följande motivering: ”Samtliga av dessa individer har nyligen varit på veterinär hälsokontroll och alla är vid mycket god vigör. Eftersom dessa individer därmed är lämpade att även fortsättningsvis ingå i de viktiga forskningsprojekt som bedrivs på Astrid Fagraeus laboratorium har Karolinska Institutet inga nuvarande planer på att låta dessa avslutas som forskningsdjur.”
Djurrättsalliansen tar nu därför striden för att få aporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox frisläppta. Vi anser att det är anmärkningsvärt att Karolinska institutet menar att dessa individer är vid god vigör och därför bör fortsätta torteras i försök efter försök, trots att deras liv redan kantats av detta i elva års tid. Det vore en underdrift att kalla detta förkastligt och apornas tid i livet håller i själva verket på att rinna ut.
Det är bråttom med att få dem omplacerade, och det är sannerligen på tiden att dessa individer får uppleva att ett annat liv är möjligt. Att de får leva med trygghet, kärlek, och framför allt: för sin egen skull. De är kännande individer och inga känslolösa objekt som man ska testa på och plåga.
Att omplacera apor som plågats i djurförsök har gjorts tidigare – när Djurrättsalliansen 2009 lyckades få samma laboratorium att lämna över tre försöksapor som skulle avlivas (Bacill, Bacillusk och Baloo).
Dessa tre individer har sedan de blev räddade levt sina liv på en djurfristad i England. De är ett levande bevis på att det går att ge försöksdjur en andra chans. Karolinska Institutet har tidigare meddelat att de är positiva till att pensionera apor, men har nu avböjt alla förslag till omplaceringar från Djurrättsalliansen.
Men vi ger inte upp, och vi uppmanar återigen Karolinska institutet att låta Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox få komma till en djurfristad nu! En dag av djurplågeri är en dag för mycket – elva år är en evighet.